Wykonanie
Były już tradycyjne pierogi ruskie, a teraz naszedł czas na pierogi z
mięsem. Ciasto robi się dokładnie tak samo, za to napełnia innym środkiem. Jest on równie prosty w przygotowaniu jak do pierogów ruskich, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie!
Czas przygotowania: 30 minutIlość porcji: dla 4 osóbSkładniki:
500g
mięsa mielonegoCebulaJajko2 łyżki
bułki tartejŁyżka
masłaPęczek
pietruszkiNieco
wodySól,
pieprzPrzygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy
cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor na łyżce
masła.
Pietruszkę myjemy i szatkujemy na małe kawałki. Wrzucamy
cebulkę i
pietruszkę do
mięsa, doprawiamy też
solą i
pieprzem. Dorzucamy
jajko,
bułkę tartą i podlewamy
wodą. Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej
wody, a więcej
bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się
wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło np. z podsmażoną
cebulką lub
boczkiem. Smacznego!