Wykonanie
Coś wspaniałego! Niby zwykły
makaron, a jednak w całkowicie niezwykłej odsłonie. Mój ulubiony
makaron farfalle, do tego pyszny warzywny sos, który z klasycznym sosem ma de facto niewiele wspólnego oraz sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane
czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać!

SKŁADNIKI:Sos warzywny:2 małe
cukinie4
marchewki1
cebula1 mały
por20 dag
pieczarekgarść
fasolki szparagowej12
pomidorków koktajlowychEsencja Knorr do duszonych warzyw (lub 1 szkl
bulionu)2 łyżki
masła orzechowegokilka łyżek
oleju do smażenia
Czosnkowe mini klopsiki:50 dag
mięsa mielonego (u mnie z
szynki)miąższ z 2 kromek
chleba2-3 ząbki
czosnku2
jajka3 łyżki
mąki + trochę do obtaczania1 łyżeczka
solipieprz, słodka i
ostra papryka,
majeranekolej do smażenia1/2 szkl
bulionuDodatkowo:1 op.
makaronu farfalle (kokardki)1.
Makaron ugotować jak zwykle.2.
Cukinie,
marchewki,
cebulę i
pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota).
Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać
olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz
pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie).3. Miąższ
chleba drobniutko posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do
mięsa razem z
jajkami,
mąką i
przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości
orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w
mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Gdy się zrumienią podlać je
bulionem i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem (dzięki temu nie będą suche, a dodatkowo zbierzemy z patelni wszystkie "smaczki" ze smażenia klopsików).4.
Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z
masłem orzechowym i również wlać do warzyw. Dodać klopsiki (razem z "sosem"), wszystko wymieszać i poddusić jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby dosolić do smaku.5. Na talerz wyłożyć jeszcze gorący
makaron i nałożyć na niego porcję sosu lub po prostu wymieszać ugotowany
makaron z sosem.



Esencję do warzyw duszonych dostałam niedawno od firmy Knorr do wypróbowania wraz z Esencją do duszonych
mięs oraz cudownym, spersonalizowanym przepiśnikiem :)Samą esencję bardzo polecam - pyszny smak i aromat, po rozpuszczeniu jej w wodzie smakowała i pachniała jak wspaniały domowy rosołek!
