Wykonanie

Składniki:1 i 1/2 szklanki
fasoli ,, jasiek''1 duże
udko z kurczaka3-4 litry
wody15 dag
boczku5-6
ziemniaków1
cebula1 duża
marchewka10 dag ugotowanego
makaronu ,,kuleczki''1 duża łyżka
smalcu2 łyżki
mąki3-4 łyżki
śmietany1 duża kopiasta łyżka posiekanej
natki pietruszki1 duża kopiasta łyżka posiekanego
koperku2
liście laurowe3-4
ziela angielskie2
kostki rosołowe1 duża łyżka
przyprawy do zuppieprzMięso,
groch, pokrojoną w kostkę
marchewkę,
ziele angielskie,
liście laurowe,
kostki rosołowe i
przyprawę do zup wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż
groch będzie zaczynał mięknąć.
Groch przed gotowaniem.....................................W tym czasie kroimy
boczek w kostkę i wrzucamy na rozgrzany
smalec, lekko rumienimy i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki.
Ziemniaki z
boczkiem....................................................Wszystko razem smażymy do momentu aż
ziemniaki zaczną się robić złoto-brązowe. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę
cebule i dalej smażymy aż
cebula się lekko zrumieni.

Podsmażone
ziemniaki z
boczkiem i
cebulą.................................................Z gotującego się
grochu wyciągamy
mięso i odstawiamy do ostygnięcia, zaś do
grochu dodajemy podsmażony
boczek z
ziemniakami i
cebulą tak aby pozostawić tłuszcz na patelni.
Groch z
ziemniakami dalej gotujemy tak długo aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zasmażkę robimy pod koniec gotowania się zupy. Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i dodajemy do niego
mąkę. Wszystko razem zasmażamy tak aby
mąka straciła smak surowizny.

Zasmażka.....................................................................Zasmażkę dodajemy do zupy i wszystko razem zagotowujemy.
Mięso obieramy, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem z ugotowanym
makaronem,
koperkiem i
natką pietruszki oraz
śmietaną.
Koperek z
pietruszką w zupie...........................................................Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerze. Smacznego !

Grochóweczka.....................................................................