Wykonanie
< Christiania – KopenhagaMus jaglany z prażonymi
jabłkami >Krem warzywny z
kaszą jaglaną
Składniki na 6 osób:pół małej główki
kalafiora(jeśli jest duży to ćwiartkę)2 duże
marchewki1 duża
cebula3 dojrzałe
pomidory1/2 szklanki
kaszy jaglanejprzyprawy:
sól,
pieprz ziołowy lub czarny,
majeranek lub
lubczyk,1/2 łyżeczki
curry, 1/2 łyżeczki
kurkumy,1/2 łyżeczki
rozmarynu lub
kolendry (
zioła są moją propozycją, można dodać co kto lubi i doprawić krem według własnego smaku)Wykonanie:Gotujemy
kaszę:
Kaszę jaglaną zawsze należy płukać przed gotowaniem.Zalewamy ją na 10 min wrzątkiem,przecedzamy przez sito i pnownie płuczemy
wodą ale nie musi to już być wrzątek. ( Wrzątek ma spowodować że
kasza nie będzie miała w sobie goryczki) Ja płuczę
kaszę dwa
razy, niektórzy robią to 3
razy.Do garnka wkładamy opłukaną
kaszę i zalewamy ją ok.1.5 szklanki
wody. Ja dodaję też trochę
soli.Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż
kasza wchłonie cała
wodę, powinna być już wtedy miękka.Gotujemy zupę:Warzywa po obraniu i umyciu kroimy na kawałki, obsmażamy chwiłe na łyżce
oleju, po czym zalewamy wrzątkiem na tyle aby były swobodnie zakryte
wodą (
woda trochę wyparuje i jeśli lubimy krem nieco rzadszy to dajmy więcej
wody lub po zblenderowaniu warzyw możemy dolać
bulionu warzywnego)
Pomidory zalewamy wcześniej wrzątkiem na kilka minut, zdejmujemy z nich skórę.Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękna ok.25 min.Doprawiamy
przyprawami.Blendujemy ręcznym blenderem na krem i tak jak napisałam powyżej jeśli krem jest dla nas zbyt gęsty to dolewamy
bulionu warzywnego z kostki ( najlepiej użyć kostkę bio bez
soli i glutaminu
sodu)Dodajemy
kaszę do kremu.Smacznego!

About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Christiania – KopenhagaMus jaglany z prażonymi
jabłkami >