ßßß
Prosta zupa, którą lubią obie moje córeczki. Jak każda zupa - szybka i łatwa w wykonaniu. Najbardziej smakuje nam zrobiona na ekologicznych warzywach. Obowiązkowo muszą znaleźć się w niej ziemniaki. Zupa bez ziemniaków to nie zupa - tak twierdzi moja starsza córcia ;)Składniki (na ok. 8 porcji):1 mały kalafior, podzielony na różyczki2 marchewki, pokrojone w półplasterki3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę1 cebula, posiekana2 łyżki kaszki kukurydzianej drobnej /mąki amarantusowej2 łyżki oliwy /masła sklarowanegoprzyprawy: sól. pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczykkoperek do podania (ewentualnie)Zwykle zaczynam robienie zupy od zeszklenia cebuli na oliwie (w wersji wegańskiej) lub sklarowanym maśle, po czym dodaję wrzątek (ok. 2l) i przyprawy, a następnie wrzucam pozostałe warzywa i kaszkę lub mąkę. Pozostawiam zupę na małym ogniu przez 15-20 minut. Do podania posypuję posiekanym koperkiem.