Wykonanie
Prosta zupa, którą lubią obie moje córeczki. Jak każda zupa - szybka i łatwa w wykonaniu. Najbardziej smakuje nam zrobiona na ekologicznych warzywach. Obowiązkowo muszą znaleźć się w niej
ziemniaki. Zupa bez
ziemniaków to nie zupa - tak twierdzi moja starsza córcia ;)Składniki (na ok. 8 porcji):1 mały
kalafior, podzielony na różyczki2
marchewki, pokrojone w półplasterki3-4
ziemniaki, pokrojone w kostkę1
cebula, posiekana2 łyżki
kaszki kukurydzianej drobnej /mąki amarantusowej2 łyżki
oliwy /masła sklarowanego
przyprawy:
sól.
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
lubczykkoperek do podania (ewentualnie)Zwykle zaczynam robienie zupy od zeszklenia
cebuli na
oliwie (w wersji wegańskiej) lub sklarowanym
maśle, po czym dodaję wrzątek (ok. 2l) i
przyprawy, a następnie wrzucam pozostałe warzywa i
kaszkę lub
mąkę. Pozostawiam zupę na małym ogniu przez 15-20 minut. Do podania posypuję posiekanym
koperkiem.