ßßß
            
        
Składniki :3 średnie marchewki3 średnie pietruszkipół bulwy dużego selera1 por -biała część + zielone liście na końcową fazę gotowania1 duża zwykła cebula + 2 ząbki czosnku6 ziaren ziela angielskiego6 ziaren pieprzu czarnego4 listki laurowelubczyk -świeże liście najlepsze, jeśli brak to 3 łyżeczki suszonegosól- doprawiamy na koniec gotowania według uznania3 litry wody z kranu ( część wody wyparuje podczas gotowania)Jeśli mamy młody seler z liśćmi to używamy cała bulwę selera ponieważ są one małe, a liście dokładamy na 20 min przed końcem gotowania, nada mu to aromat oraz lepszy smak.Tak samo jeśli mamy świeże liście lubczyku( jest to naturalne bardzo aromatyczne maggi ) dodajemy tak jak liście selera na 20 min przed końcem gotowania. Liście pora dokładamy w identyczny sposób.Wykonanie:Przygotowujemy garnek w, którym będziemy gotować nasz wywar. Na dno lejemy trochę oliwy i rozgrzewamy.Cebulę kroimy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym aż do zrumienienia( wygląda jak nieco zwęglona) Jeśli nie mamy kuchenki gazowej i ognia by opalić cebulę pomijamy ten proces.Cebulę kroimy na kawałki(nie ma znaczenia czy duże czy małe)i na rozgrzanej oliwie podsmażamy ją, w między czasie dodajemy pokrojone na plasterki 2 ząbki czosnku, i tak razem podsmażamy aż cebula nabierze ładnego koloru i wydobędzie się przyjemny aromat.Dodajemy wszystkie pokrojone na kawałki warzywa,które należy umyć i obrać ze skóry. Do całości dodajemy też wszystkie suche przyprawy.Zalewamy wszystko zimną wodą ok.3 litry. Gotujemy na średnim ogniu, kiedy wywar zacznie nam wrzeć, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy wolniutko i bardzo długo, około 2-2.5h od czasu do czasu zdejmując szumowinę i wyrzucając ją. Garnka nie przykrywamy pokrywką.Na 20 min przed końcem gotowania dokładamy wszystkie zielone liście z warzyw jakie mamy.Na sam koniec gotowania dopiero możemy dodać sól do smaku, ale nigdy wcześniej bo inaczej woda nie wydobędzie smaku z naszych warzyw. Po ugotowaniu zostawiamy jeszcze wywar na jakieś 15 min w garnku, następnie przecedzamy wywar przez sitko.Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Risotto z cukiniąŚwięta Bożego Narodzenia w Danii >