Wykonanie
<
Kurczak tajski z
orzechami nerkowcaSurówka z
buraczków >Surówka z
czerwonej kapustyPrzepis na bardzo dużą miskę:(surówka może spokojnie wytrzymać w lodówce ponad tydzień)1 mala główka
kapusty czerwonej2
jabłka winneSok z połowy
cytryny1 pęczek świeżej
natki2
czerwone cebule2 garście
rodzynekSol,
pieprz,
cukierOlej roślinnyWykonanie:
Kapustę poszatkować . W dużym garnku zagotować
wodę z
solą oraz 2 łyżkami
octu, podzielić
kapustę na 2 partie i gotować kilka minut, sprawdzając stopień miękkości
kapusty. Ja lubię bardziej miękką
kapustę, natomiast inni wola bardziej chrupiąca i lekko twardą. Każdy musi wybrać swój gust, należy pamiętać aby
kapusta nie była jednak zbyt miękka i rozgotowana.
Ocet ma zapewnić ładny kolor
kapuście, czyli spowodować że kolor podczas gotowania nie wyblaknie.
Kapustę wyjąć z wrzątku, odcedzić, ostudzić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem na kilka minut aby były miękkie i soczyste.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać
jabłka,
cebulę oraz
rodzynki do
kapusty, posolić,popieprzyć,dodać trochę
cukru,oraz wyciśnięty sok z
polowy cytryny. Dodać pokrojoną świeżą
natkę z
pietruszki. Polać obficie
olejem aby
kapusta nie była sucha, wymieszać wszystko razem. Jeżeli potrzeba to dosmaczyć wg. własnego gustu. Surówka najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Najlepiej wtedy surówkę jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić jeśli wyczuwamy że czegoś w niej brakuje.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Kurczak tajski z
orzechami nerkowcaSurówka z
buraczków >