Wykonanie
Tradycyjna surówka z
czerwonej kapusty, gdzie
kapusta jest przed połączeniem jej z
jabłkiem i
cebulą lekko podgotowana w wodzie z dodatkiem
soli i
cukru. Wymieszana z
octem winnym i
olejem, dosmaczona
solą,
cukrem i
pieprzem stanowi idealny dodatek do potraw
mięsnych lub ryb.
pół główki
czerwonej kapusty (ok 400 - 500 g )2 małe
jabłka, starte na tarce o dużych oczkach1 mała
czerwona cebula, drobno posiekana2 łyżki
octu winnego3 łyżki dobrego
olejucukier,
sól i
pieprz do smaku
Kapustę drobno szatkujemy i zalewamy niewielką ilością gorącej
wody, dodajemy
sól (dużą szczyptę) i
cukier (1 łyżeczkę), przykrywamy pokrywką i chwilę podgotowujemy. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej
kapusty dodajemy starte
jabłka i
cebulę. Dodajemy
ocet winny i
olej, doprawiamy
solą,
cukrem i
pieprzem i dokładnie mieszamy.