Wykonanie
Kapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka myślę i czuję smaki podobnie.
Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z
mięsem, choć nie zawsze z roladami wołowymi. Lubię ją przykładowo z kopytkami okraszonymi
boczkiem czy
słoninką, lubię jako dodatek do
mięsnej kanapki. Jej zaletą w przeciwieństwie do tej z białej surowej
kapusty jest to, że zyskuje na czasie. Na drugi dzień smakuje bowiem moim zdaniem znacznie lepiej.

Składniki:1 kg
czerwonej kapusty1 mała
cebula1 duże
winne jabłko2 łyżki
octu3 łyżki
oleju1 łyżka
cukrusól i
pieprz do smakulistki
natki pietruszkiSposób przygotowania
Kapustę umyć, zszatkować, zalać zimną
wodą i zagotować. Odsączyć płyn, dodać drobno pokrojone
jabłko,
ocet,
olej,
cukier,
sól i
pieprz. Dobrze wymieszać, posypać
pietruszką i odstawić do lodówki na 30 minut. Podawać do obiadu lub jako dodatek do kanapek...Smacznego.