Wykonanie
< Babeczki
pomarańczowe z lekkim kremem
mascarponeKanapki nie byle jakie… >Babeczki
czekoladowe z lekkim kremem
mascarponeBabeczki
czekoladowe z lekkim kremem
mascarpone
Babeczk i : z przepisu wyszło mi 15 szt. Inspiracją na ciasto dla moich babeczek był przepis na babeczki
jogurtowe ze strony” małej cukierenki”, zmodyfikowany nieco przeze mnie i dopasowany do moich potrzeb.

Składniki: 150g
mąki pszennej110g
mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodyszczypta
soli100 g
cukruesencja waniliowa1
jajko lekko ubite80ml
oleju250g
jogurtu naturalnego3 łyżki
kakao1 tabliczka
czekolady gorzkiej lub
mlecznej

Wykonanie:W jednej misce wymieszać razem obie
mąki,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,poszatkowaną na bardzo drobno
czekoladę.W drugiej misce wymieszać
cukier,rozmącone
jajko,
jogurt,esencje
waniliową,
olej.
Produkty sypkie wsypać do miski z mokrymi i drewniana łyżką wymieszać krótko aż do połączenia się składników. Za pomocą stołowej łyżki nakładać do papierowych foremek które umieszczamy w metalowej formie do pieczenia muffinów. Piec na termoobiegu w 160 C przez 25 min.Na ostudzone babeczki nakładam za pomocą szprycy cukierniczej krem do babeczek. Dekoruję słodkimi ozdobami.

500 ml
śmietany kremówki 36-38%250 gr
serka mascarpone1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią(Do zabarwienia
barwnik spożywczy w płynie)
Śmietanka do ubijania musi być mocno schłodzona w lodówce przez kilka godzin, wtedy ubije się szybko i bez problemów.Do miski wlewam schłodzoną
śmietankę 36-38%, dodaję
cukier puder i ubijam mikserem na sztywno. Pod koniec dodaję
serek mascarpone, miksuję razem na wolnych obrotach do połączenia się
serka z ubitą
śmietaną.Jeśli krem ma
mieć konkretny kolor dodaję specjalne
barwniki spożywcze w płynie, w zależności jak mocny ma być kolor kremu tym więcej lub mniej dodaję barwnika.

Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Babeczki
pomarańczowe z lekkim kremem
mascarponeKanapki nie byle jakie… >