ßßß
Składniki na 4 osoby:500 gr mięsa wieprzowego np.polędwiczki1 papryka czerwona1 cebulaPół główki kapusty pekińskiejŚwieża kolendra2 łyżki sosu rybnego2 łyżki sosu ostrygowego2 łyżeczki ostrej papryki lub:1 łyżeczka pasty sambal oelek2 łyżki nasion sezamuOliwaMarynata do mięsa:3 łyżki sosu sojowego, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżka płynnego miodu, 3 łyżki oleju.Mięso pokroić w paski (moje dzisiaj było w kostkę, miał być gulasz ale w ostatniej chwili zmieniłam plany na obiad i wyjęłam wok…) wymieszać z marynatą, odstawić na godzinę ( lub na całą noc jeśli zaplanujemy obiad już dzień wcześniej)
Wykonanie:W woku rozgrzać troszkę oliwy, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zrumieni dodać mięso wraz z całą marynatą, podsmażyć chwilę na dość mocnym ogniu aby zamknąć soki w mięsie. Zmniejszyć ogień na wolny, dodać sos rybny, ostrygowy, paprykę lub sos sambal oelek.wymieszać z mięsem.Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojoną kapustę pekińską . Dusić chwilę aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać ugotowany makaron” noodles „lub inny w podobnym stylu, wymieszać z mięsem w woku, posypać sezamem oraz świeżą natką kolendry.


Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Kawa deserowa czekoladowo-cynamonowaBabeczki z cukinią i borówkami >