Wykonanie
Zanim przejdę do sedna, do przepisu należeć powinny Wam się wyjaśnienia. Skąd taka a nie inna nazwa i co ona tak na prawdę oznacza? Wbrew pozorom drugi człon zawiera w sobie dwa słowa, które są kluczem do rozgryzienia zagadki tej tarty. Choco, czyli
czekolada i Latte, oznaczające popularną
kawę z
mleczną pianką. Taki właśnie
napój kilka dni wcześniej ujrzałam w kawiarni (zdjęcie poniżej), zachwycił mnie nie tylko uroczy malunek Caffe Art, ale właśnie ten zapach łączący ze sobą
czekoladę i
kawę oraz łagodzące intensywność mleczko w tle. I to natchnęło mnie do zrobienia tego wypieku. Jeżeli ta kompozycja tak idealnie sprawdza się w
kawie to dlaczego nie przelać jej do blaszki? A co, jak i z czym przeczytacie już w tym wpisie...

Ciasto kruche:10 dag
masła10 dag
cukru20 dag
mąki pszennej30 g
kakao1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta2
żółtka (wybierzcie duże
jaja)szczypta
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyZimne
masło siekamy na kawałeczki, dodajemy
cukier,
mąkę oraz
kakao przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
żółtka wraz ze szczyptą
soli i wyrabiamy, aby ciasto idealnie się połączyło dodajemy odrobinę zimnej
wody. Wszelkie sekrety ciasta kruchego znajdziecie w tym wpisie . Dużą foremkę do tarty smarujemy
margaryną i oprószamy
bułką tartą lub
kakao. Schłodzone ciasto wałkujemy i wyklejamy nim dokładnie foremkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez mniej więcej kwadrans.
Beza:2 duże
białkaszczypta
soli10 dag
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego Delecta1 łyżeczka
octu winnego lub
jabkowego1 kopiasta łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżeczka
kawy rozpuszczalnejodrobina
kakao - do oprószenia
Białka z
sola ubijamy na sztywna masę, stopniowo dodajemy
cukier i miksujemy aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do
bezy dodajemy
ocet i przesianą
mąkę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy ją na dwie części - do jednej dodajemy
kawę. Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy na nim okrąg o średnicy foremki do pieczenia tarty i odwracamy na drugą stronę. Przy pomocy tylki i woreczka robimy fantazyjne wzorki z masy bezowej na papierze do pieczenia, pamiętając, że
beza może jeszcze minimalnie urosnąć, dlatego nie należy przekraczać linii okręgu! Ja z jednej strony woreczka umieściłam masę
kawową a z drugiej białą dzięki
czemu uzyskałam dwukolorowe rozetki. Gotową
bezę przed włożeniem do piekarnika posypujemy delikatnie
kakao przy użyciu sitka z drobnymi oczkami. Pieczemy około 60 - 70 minut w piekarniku nagrzanym do 130 - 140 stopni.
Mus czekoladowo -
kawowy:1 szklanka mocnej
kawy (zaparzonej)1/2 szklanki tłustego
mleka1 opakowanie budyniu
czekoladowego Delecta2 łyżki
cukru200 ml
śmietanki1 czubata łyżeczka
żelatyny Delecta +
woda do namoczenia
Kawę zagotowujemy. W
mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i
cukier, dodajemy do gotującego się
mleka. Taki
budyń odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywną masę,
budyń miksujemy i dodajemy stopniowo do kremówki. Do musu dodajemy namoczoną w wodzie i dokładnie rozpuszczoną
żelatynę. Mus wylewamy na wystudzone ciasto kruche, na wierzchu tarty ostrożnie umieszczamy
bezę. Tartę przed podaniem wstawiamy do lodówki.