ßßß
Biszkopt:3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru3 łyżki oleju rzepakowego2 czubate łyżki maki pszennej tortowej2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej½ łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od żółtek (2 białka posłużą nam później do bezy) i ubijamy je na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu, gdy ten się rozpuści. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, powoli mieszając wsypujemy do ubitych jajek. Do całości dolewamy olej rzepakowy. Blaszkę (u mnie wielkości kartki a4) wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 - 25 minut. Biszkopt studzimy.
Kruche:20 dag masła40 dag mąki pszennej½ łyżeczki amoniaku½ łyżeczki proszku do pieczenia10 dag cukru2 żółtka2 łyżki śmietany1/2 łyżeczki cynamonu SkworcuMąkę przesiewamy i mieszamy z amoniakiem i proszkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, cukier, żółtka (białka idą do bezy) i śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części i odstawiamy na 30 - 40 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy w tej foremce w której upiekliśmy biszkopt (lub innych o tych samych wymiarach) w temperaturze 200 stopni przez kwadrans, drugi blat przez 10 minut.Beza:4 białka (najlepiej z dużych jajek)160 – 200 g cukru (połowę można zastąpić cukrem pudrem)1 kisiel cytrynowy Wodzisław1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowegoBiałka ubijamy na puszystą, sztywną masę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Gdy chcemy zastąpić połowę cukrem pudrem, dodajemy go gdy rozpuści się zwykły kryształ lub cukier do wypieków. Takie ubijanie białek może trwać nawet pół godziny. Na końcu dodajemy kisiel oraz ocet i wykładamy na drugi placek ciasta kruchego. Bezę pieczemy przez godzinę w 130 stopniach.
1 kg jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)sok z ½ cytryny1 opakowanie galaretki jabłkowo – miętowej WodzisławPołowę jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach, a resztę kroimy w kostkę. Skrapiamy całość sokiem z cytryny i prażymy w garnku lub na patelni (polecam dodanie odrobiny wody). Gdy jabłka zaczną się rozpuszczać dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na biszkopt.
1 kg jabłeksok z ½ cytryny1 opakowanie galaretki cytrynowej WodzisławMasę przygotowujemy analogicznie jak jabłkowo - miętową. Układamy na niej warstwę ciasta kruchego bez bezy po czym wykładamy tą właśnie przygotowaną. Na wierzchu układamy ciasto kruche z bezą. Jabłecznik chłodzimy w lodówce przed podaniem.
Mam dla Was kolejną Pracę. Z tego co zauważyłam Konkurs cieszy się niemałym zainteresowaniem wśród najmłodszych, co sprawia mi szczególną radość :) Jednak chcę nadmienić, ze nie jest on przeznaczony tylko dla nich - nie przewiduję ograniczeń wiekowych... Macie czas do końca miesiąca!



Może polubisz też:
Krucho - drożdżowy placek z jabłkiem
Ciasto 3 zboża
Szarlotka w Cynamonowym Raju,/a>