Wykonanie
Przepis wygląda na długi i skomplikowany ja jednak zachęcam do jego wypróbowania, bo w praktyce robi się go łatwo i szybko. Składniki dobrałam tak, że mimo wykorzystania
bezy nie marnują się nam
żółtka. W tym sezonie rodzime
jabłka można kupić taniej niż w latach ubiegłych dlatego warto z tego korzystać najlepiej jak się da. Szukałam nazwy dla tego jabłecznika, nie chciałam zostać przy najprostszej wersji tak smakowej (w końcu goście zaproszeni), a do prezencji i smaku dojść musiała nazwa. Z racji tego, że zawsze coś mi nie pasuje i nie
mogę poprzestać na drobnych poprawkach można śmiało powiedzieć, że jestem zrzędliwą jędzą. Jeśli taka argumentacja Wam nie wystarcza
powiem, że do znudzenia proponuję i karmię wszystkich swoimi wypiekami. Przymiotnik ''stara'' wskazuje na to, że mam już swoje lata, a ten nawyk zapewne mi nie minie... Tak więc
mogę zaprosić Was dzisiaj na Jabłecznik Starej Jędzy :)
Biszkopt:3
jajka2
żółtka4 łyżki
cukru3 łyżki
oleju rzepakowego2 czubate łyżki
maki pszennej tortowej2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka oddzielamy od
żółtek (2
białka posłużą nam później do
bezy) i ubijamy je na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo
cukier i ubijamy do momentu, gdy ten się rozpuści. Dodajemy po jednym
żółtku i ubijamy dalej.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
proszkiem do pieczenia, powoli mieszając wsypujemy do ubitych
jajek. Do całości dolewamy
olej rzepakowy. Blaszkę (u mnie wielkości kartki a4) wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 - 25 minut.
Biszkopt studzimy.

Kruche:20 dag
masła40 dag
mąki pszennej½ łyżeczki
amoniaku½ łyżeczki
proszku do pieczenia10 dag
cukru2
żółtka2 łyżki
śmietany1/2 łyżeczki
cynamonu Skworcu
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
amoniakiem i proszkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę
masło,
cukier,
żółtka (
białka idą do
bezy) i
śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części i odstawiamy na 30 - 40 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy w tej foremce w której upiekliśmy
biszkopt (lub innych o tych samych wymiarach) w temperaturze 200 stopni przez kwadrans, drugi blat przez 10 minut.
Beza:4
białka (najlepiej z dużych
jajek)160 – 200 g
cukru (połowę można zastąpić
cukrem pudrem)1
kisiel cytrynowy Wodzisław1 łyżeczka
octu winnego lub
jabłkowegoBiałka ubijamy na puszystą, sztywną masę. Dodajemy stopniowo
cukier i miksujemy. Gdy chcemy zastąpić połowę
cukrem pudrem, dodajemy go gdy rozpuści się zwykły kryształ lub
cukier do wypieków. Takie ubijanie
białek może trwać nawet pół godziny. Na końcu dodajemy
kisiel oraz
ocet i wykładamy na drugi placek ciasta kruchego.
Bezę pieczemy przez godzinę w 130 stopniach.

1 kg
jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)sok z ½
cytryny1 opakowanie
galaretki jabłkowo – miętowej WodzisławPołowę
jabłek ścieramy na tarce o dużych oczkach, a resztę kroimy w kostkę. Skrapiamy całość
sokiem z cytryny i prażymy w garnku lub na patelni (polecam dodanie odrobiny
wody). Gdy
jabłka zaczną się rozpuszczać dodajemy
galaretkę i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na
biszkopt.

1 kg
jabłeksok z ½
cytryny1 opakowanie
galaretki cytrynowej WodzisławMasę przygotowujemy analogicznie jak
jabłkowo -
miętową. Układamy na niej warstwę ciasta kruchego bez
bezy po czym wykładamy tą właśnie przygotowaną. Na wierzchu układamy ciasto kruche z
bezą. Jabłecznik chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Mam dla Was kolejną Pracę. Z tego co zauważyłam Konkurs cieszy się niemałym zainteresowaniem wśród najmłodszych, co sprawia mi szczególną radość :) Jednak chcę nadmienić, ze nie jest on przeznaczony tylko dla nich - nie przewiduję ograniczeń wiekowych... Macie czas do końca miesiąca!





Może polubisz też:

Krucho -
drożdżowy placek z
jabłkiem
Ciasto 3 zboża

Szarlotka w
Cynamonowym Raju,/a>