ßßß Cookit - przepis na Ciasto śliwkowe z bezową polewą

Ciasto śliwkowe z bezową polewą

nazwa

Wykonanie

Sezon śliwkowy w pełni tak więc dziś proponuję bardzo proste w wykonaniu, pyszne ciasto śliwkowe, które się zagniata bądź miesza. Na ciasto idą śliwki, dużo śliwek....a wierzch zwieńczony jest pyszną bezową polewą ( która nieco mi się spiekła )z dodatkiem migdałów. Nie za słodkie, a zapach towarzyszący podczas pieczenia i po mmm...tak własnie powinno pachnieć w domu jesienią :) Przepis z gazety " Pani Domu "
Składniki na ciasto :
250 g mąki
150 g białego sera ( użyłam kremowego quarku wcześniej odciśniętego kilka godzin z nadmiaru serwatki )
1/4 szklanki cukru
5 łyżek mleka ( użyłam oleju rzepakowego )
5 łyżek oliwy
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy pomarańczy
torebka cukru waniliowego ( dałam 16 g )
Polewa bezowa :
2 jaja
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy ( użyłam 16 g )
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
50 g płatków migdałowych
Ponad to :
około 1 kg śliwek
Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół, usuwamy pestki.
W misce rozgniatamy biały ser z oliwą, mlekiem,żółtkiem i sokiem z pomarańczy. Dodajemy make, proszek, wyrabiamy elastyczne ciasto. Moje ciasto było za wilgotne na wyrabianie rękoma więc dobrze wymieszałam je szpatułką.
Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o boku 25 cm wyłożonej pergaminem. Rozkładamy je równomiernie po całej powierzchni, najlepiej za pomocą zwilżonych rąk. Na cieście układamy śliwki skórką do dołu.
Polewa : Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, przed końcem ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy mąkę i olejek waniliowy, mieszamy za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie tak aby nie było grudek. Polewę rozkładamy na śliwkach, posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w temp. 190°C przez 35-40 minut. Jeśli polewa bezowa zacznie się za bardzo rumienić najlepiej nałożyć na wierzch papier do pieczenia. Ja trochę przegapiłam ten moment i spiekła mi się :)
* Jeśli macie zbyt kwaśne śliwki lub lubicie słodkie wypieki to na każdą śliwkę już ułożoną na cieście można dodać odrobinę miodu.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Ciasto-sliwkowe-z-bezowa-polewa.html