Wykonanie
Sezon
śliwkowy w pełni tak więc dziś proponuję bardzo proste w wykonaniu, pyszne ciasto
śliwkowe, które się zagniata bądź
miesza. Na ciasto idą
śliwki, dużo
śliwek....a wierzch zwieńczony jest pyszną
bezową polewą ( która nieco mi się spiekła )z dodatkiem
migdałów. Nie za słodkie, a zapach towarzyszący podczas pieczenia i po mmm...tak własnie powinno pachnieć w domu jesienią :) Przepis z gazety " Pani Domu "

Składniki na ciasto :250 g
mąki150 g
białego sera ( użyłam kremowego quarku wcześniej odciśniętego kilka godzin z nadmiaru
serwatki )1/4 szklanki
cukru5 łyżek
mleka ( użyłam
oleju rzepakowego )5 łyżek
oliwy1
żółtko2 łyżeczki
proszku do pieczeniasok z połowy
pomarańczytorebka
cukru waniliowego ( dałam 16 g )Polewa bezowa :2
jaja1/4 szklanki
cukrucukier waniliowy ( użyłam 16 g )40 g
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
olejku waniliowego50 g
płatków migdałowychPonad to :około 1 kg
śliwekŚliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół, usuwamy pestki.W misce rozgniatamy
biały ser z
oliwą,
mlekiem,
żółtkiem i
sokiem z
pomarańczy. Dodajemy
make, proszek, wyrabiamy elastyczne ciasto. Moje ciasto było za wilgotne na wyrabianie rękoma więc dobrze wymieszałam je szpatułką.Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o
boku 25 cm wyłożonej pergaminem. Rozkładamy je równomiernie po całej powierzchni, najlepiej za pomocą zwilżonych rąk. Na cieście układamy
śliwki skórką do dołu.Polewa :
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, przed końcem ubijania dodajemy stopniowo
cukier,
cukier waniliowy i
żółtka. Następnie dodajemy
mąkę i
olejek waniliowy, mieszamy za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie tak aby nie było grudek. Polewę rozkładamy na śliwkach, posypujemy
płatkami migdałowymi.Pieczemy w temp. 190°C przez 35-40 minut. Jeśli polewa bezowa zacznie się za bardzo rumienić najlepiej nałożyć na wierzch papier do pieczenia. Ja trochę przegapiłam ten moment i spiekła mi się :)* Jeśli macie zbyt kwaśne
śliwki lub lubicie słodkie wypieki to na każdą
śliwkę już ułożoną na cieście można dodać odrobinę
miodu.Smacznego :)