Wykonanie
Kolejny przepis z zeszytu mojej teściowej, który jest takim typowym babcinym wypiekem. Niezwykle prosta i pyszna babka z dodatkiem
śliwek co nadaje całości wilgotności. Robiłam ją już po raz drugi tylko musiałam potroić ilość składników na ciasto bo w stosunku do ilości
owoców było go zbyt mało. Teraz jest idealnie :)

Składniki na ciasto :15 łyżek
mąki9 łyżek
cukru9 łyżek
mleka6 łyżek
oliwy lub
oleju rzepakowego3
jajaszczypta
soli13 g
proszku do pieczenia1/2 kg
śliwek węgierekPolewa :120 g
masła6 łyżek
cukru2
jaja2 garście wiórek
kokosowych lub
płatków migdałówŚliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, tniemy na pół i w ćwiartki. Odstawiamy.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Dodajemy
śliwki, mieszamy. Masę przelewamy do formy z kominkiem o średnicy ok 24 cm wcześniej wysmarowanej
masłem i wysypanej
kaszą manna lub
mąką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut.W międzyczasie wszystkie składniki na polewę oprócz
wiórków kokosowych mieszamy na gładką masę. Dodajemy wiórki, ponownie mieszamy. Ja tym razem zapomniałam dodać do polewy wiórków i dosypałam je 5 minut przed końcem pieczenia ciasta.Po 20 minutach otwieramy piekarnik, lekko wysuwamy formę do przodu i ostrożnie wylewamy polewę na wierzch ciasta. Pieczemy kolejne 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)