ßßß Cookit - przepis na Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Blacha takiego ciasta znika u mnie zanim dobrze wystygnie i zostaje tylko zapach unoszący się w domu jeszcze długo po pieczeniu. Nie znam nikogo kto nie lubiłby placka ze śliwkami, to taka pyszna klasyka chociaż przepisów i receptur jest mnóstwo a każda gospodyni ma swój własny, wypróbowany i najlepszy.
składniki:
2 szkl mąki luksusowej (szkl. o poj. 250 ml)
1 szkl. cukru
250 g masła
4 średnie jajka
szczypta soli
1/3 szkl mleka,
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
ok. 3/4 kg śliwek- użyłam dużych, mięsistych i nie za bardzo soczystych na kruszonkę: ok. 50 g zimnego masła i po ok. 1/2 szkl mąki oraz zwykłego cukru
do formy: masło + bułka tarta
sposób przygotowania: Roztopiłam masło i zostawiłam żeby przestygło. Śliwki umyłam i wypestkowałam przecinając je wzdłuż na pół. Z zimnego masła, mąki i cukru zagniotłam kruszonkę i odłożyłam ją do lodówki. Robię ją tak, że zimne masło kroję na kawałki, przekładam do miseczki, dosypuję mąkę oraz cukier i rozcieram palcami aż powstanie jakby mokry piasek z większymi zbitymi grudkami, ale masło ma być zupełnie roztarte. Kruszonka powinna być dobrze schłodzona zanim posypiemy nią ciasto.
Jajka ubiłam/utarłam z cukrem zw., waniliowym i solą na puszystą masę. Cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlewałam rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie wmieszałam powoli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dolałam trochę mleka bo masa była bardzo gęsta - trzeba to zrobić na wyczucie bo każda mąka jest inna i inaczej chłonie wilgoć. Ciasto wylałam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę (25x35cm). Na wierzchu ułożyłam śliwki, ciasno jedna przy drugiej brzuszkami do dołu. Całość posypałam zimną kruszonką.
Blachę wstawiłam do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny, ale po 45 min. radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem.
Użyłam śliwek odmiany Mieszaniec, ale mogą być inne np. węgierki.
Do odmierzania składników użyłam szkl. o poj.250 ml.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/ucierany-placek-ze-sliwkami-i-kruszonka.html