ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne, szybkie ciasto ucierane ze śliwkami jest delikatne i wilgotne w smaku. Polecam szczególnie teraz, gdy sezon na śliwki w pełni.
Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 1 godziny
Składniki:
2,5 szklanki mąki (przesianej)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
6 jajek temp. pokojowa
3/4 szklanki mleka temp.pokojowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 0,5 kg śliwek
cukier puder do posypania
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i olej (mieszamy tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 24 cm. Na cieście układamy połówki śliwek przecięciem do góry lekko je wciskając. Pieczemy około godziny w temp. 180*C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/08/ciasto-ucierane-ze-sliwkami.html