Tradycyjne, szybkie ciasto ucierane ze śliwkami jest delikatne i wilgotne w smaku. Polecam szczególnie teraz, gdy sezon na śliwki w pełni.Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: około 1 godzinySkładniki:2,5 szklanki mąki (przesianej)4 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki oleju3/4 szklanki cukrucukier waniliowy6 jajek temp. pokojowa3/4 szklanki mleka temp.pokojowa2 łyżeczki proszku do pieczeniaokoło 0,5 kg śliwekcukier puder do posypaniaŻółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i olej (mieszamy tylko do połączenia składników). Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach 24 cm. Na cieście układamy połówki śliwek przecięciem do góry lekko je wciskając. Pieczemy około godziny w temp. 180*C.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.