Wykonanie
Lekko słodkie ale jednak wytrawne, zdrowe.
Cukinia sprawia, że w środku są wilgotne. Puszyste a zarazem chrupiące. Idealne z kapką
miodu czy
jogurtem. Przepis z the law students
wife.

Składniki : ( wyszło mi 16 sztuk )2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
mąki uniwersalnej1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli3/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 szklanki
cukru brązowego4 duże
jaja o temp. pokojowej2 i 1/2 szklanki
mleka o temp. pokojowej1/2 szklanki
jogurtu greckiego 2% ( u mnie pełnotłusty )2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego ( dałam łyżkę
cukru waniliowego )1 szklanka startej
cukinii odciśniętej z nadmiaru
soków1 łyżka skórki otartej z
cytryny ( dałam zaledwie 1 łyżeczkę ale jeśli macie na tyle
cytryn to
dajcie sporą łyżkę )1/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskich ( pominęłam )W jednej misce mieszamy
maki,
cukier,
cynamon,
sól,
sodę, gałkę. W drugiej łączymy
jaja,
mleko,
jogurt, ekstrakt. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy
cukinię,
skórkę z cytryny i
orzechy. Mieszamy.Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy
olejem i smażymy według zaleceń producenta.Smacznego :)