Wykonanie
To co my w domu nazywamy
ciastem, inni czasem nazywają
chlebkiem ;-). A nazwa ma jednak znaczenie i warto zaznaczyć, że chlebek jest słodki. Wilgotny, pyszny. Oczywiście
cukini w nim nie czułam, ale już sama nie wiem, czy to plus czy minus ;-).Składniki na 2
chlebki:2
jajka1 i 1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3 szklanki świeżo startej
cukinii (około 500 g)150 g
masła, roztopionego2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli3 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
gałki muszkatołowej2 łyżeczki
cynamonu1 szklanka posiekanych
orzechów pekan lub włoskich1 szklanka
suszonej żurawiny (lub
rodzynków)4 łyżki
mleka (niekoniecznie)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
Cukier zmiksować z
jajkami i
wanilią. Dodać
cukinię, roztopione
masło,
sodę, wymieszać. Dodać
mąkę i
przyprawy, wymieszać (jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodać 4 łyżki
mleka). Dodać
bakalie i wymieszać.Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie keksówki o wymiarach 10 x 20 cm każda, wysmarowane uprzednio
masłem i oprószone
mąką pszenną.Piec w temperaturze 175ºC przez 45 - 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce, wyjąć na kratkę.Smacznego :-).Przepis, lekko zmodyfikowany (ciasto wydawało mi się zbyt gęste, więc dolałam niedużo
mleka), pochodzi ze strony 'Simple recipes'.