Wykonanie
Przepis na te babeczki znalazłam na blogu Dorotki.230 g
masła1 szkl. drobnego
cukru do wypieków4
jajka1 szkl. puree z dyni1 szkl. kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiszczypta
soli3 szkl.
mąki pszennej1 łyżka
cynamonu2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, składniki suche (
mąka,
cynamon,
soda) przesiane.
Masło utrzeć mikserem na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników po każdym dodaniu.
Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z
wanilii wymieszać. Dodawać do masy
maślanej, na zmianę z przesianymi składnikami suchymi, miksując do połączenia.Foremki na babeczki (z kominkami lub bez) wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremek.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli zdecydujecie się upiec jedną dużą babkę, pieczenie będzie trwało dłużej, około 60 minut). Wyjąć, przestudzić.Glazura dyniowa:1 szklanka
cukru pudru (lub mniej)1 łyżka
mleka2 łyżki puree z dyni2 łyżki
masła1/4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, rozbijając powstałe grudki (można blenderem). Chwilę pogotować, zdjąć z palnika. Polać do babeczkach.Przepis dodaję do akcji Festiwal dyni 2011.