ßßß
Skromne, ale pełne wdzięku z przepyszną glazurą dyniową. Opierają się na przepisie na babkę, choć ja zdecydowałam się upiec je w mniejszych foremkach. Mimo niewielkiego (w stosunku do pozostałych składników) dodatku dyni, pięknie nią pachną podczas pieczenia i można ją wyczuć w smaku. Zamiast części mąki można dodać kakao (jeśli macie ochotę) i zrobić babeczki marmurkowe :-). Tym, którzy za dynią nie przepadają, informuję, że to ostatni w tym roku przepis na blogu z wykorzystaniem dyni ;-).Składniki na 10 - 12 babeczek:230 g masła1 szklanka drobnego cukru do wypieków4 jajka1 szklanka puree z dyni*1 szklanka kwaśnej śmietany 18%2 łyżeczki ekstraktu z waniliiszczypta soli3 szklanki mąki pszennej1 łyżka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; składniki suche (mąka, cynamon, soda) przesiane.Masło utrzeć z cukrem (mikserem) do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii wymieszać. Dodawać do masy maślanej, na zmianę z przesianymi składnikami suchymi, miksując tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Foremki na babeczki (z kominem lub bez) wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremek.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli zdecydujecie się upiec jedną dużą babkę, pieczenie będzie trwało dłużej, około 60 minut). Wyjąć, przestudzić.Glazura dyniowa:1 szklanka cukru pudru (lub mniej)1 łyżka mleka2 łyżki puree z dyni2 łyżki masła1/4 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiWszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, rozbijając powstałe grudki (można blenderem). Chwilę pogotować, zdjąć z palnika. Polać do babeczkach.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tego blogu .