Wykonanie
Skromne, ale pełne wdzięku z przepyszną glazurą
dyniową. Opierają się na przepisie na babkę, choć ja zdecydowałam się upiec je w mniejszych foremkach. Mimo niewielkiego (w stosunku do pozostałych składników) dodatku dyni, pięknie nią pachną podczas pieczenia i można ją wyczuć w smaku. Zamiast części
mąki można dodać
kakao (jeśli macie ochotę) i zrobić babeczki marmurkowe :-). Tym, którzy za
dynią nie przepadają, informuję, że to ostatni w tym roku przepis na blogu z wykorzystaniem dyni ;-).Składniki na 10 - 12 babeczek:230 g
masła1 szklanka drobnego
cukru do wypieków4
jajka1 szklanka puree z dyni*1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiszczypta
soli3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
cynamonu2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; składniki suche (
mąka,
cynamon,
soda) przesiane.
Masło utrzeć z
cukrem (mikserem) do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Śmietanę, puree z dyni, ekstrakt z
wanilii wymieszać. Dodawać do masy
maślanej, na zmianę z przesianymi składnikami suchymi, miksując tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Foremki na babeczki (z kominem lub bez) wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremek.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 35 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli zdecydujecie się upiec jedną dużą babkę, pieczenie będzie trwało dłużej, około 60 minut). Wyjąć, przestudzić.Glazura dyniowa:1 szklanka
cukru pudru (lub mniej)1 łyżka
mleka2 łyżki puree z dyni2 łyżki
masła1/4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować, rozbijając powstałe grudki (można blenderem). Chwilę pogotować, zdjąć z palnika. Polać do babeczkach.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tego blogu .