Wykonanie
Szybkie pączki powstały pod wpływem impulsu, jako pocieszenie w przeziębieniu, które mnie ostatnio dopadło. To małe podłużne pączuszki przygotowane bez
drożdży, dzięki temu robi się je błyskawicznie i już po około 30 minutach można się cieszyć ich smakiem.Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta.
Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej
śmietany smakują nieco jak oponki
serowe, mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z
wanilii oraz posypka z domowym
cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :)Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk .
Szybkie pączkiSkładniki:250g
mąki pszennej120g kwaśnej
śmietany 18%50g
cukru pudru30g
masła1
jajko1 łyżeczka
spirytusu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilią2/3 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
cukru z
wanilią2 łyżki drobnego
cukruWykonanie:- do miski przełożyć
śmietanę,
cukier puder,
jajko,
spirytus, ekstrakt z
wanilii oraz ostudzone
masło, wszystko wymieszać-
mąkę przesiać, wymieszać dokładnie z
sodą oczyszczoną- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, lekko klejące (podobne do ciasta na oponki
serowe)
- ciasto podzielić na dwie, trzy części, z każdej z nich utworzyć rulon, podobny jak przy formowaniu kopytek, odcinać prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym
mąką- w szerokim rondlu rozgrzać
olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek skórki
chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia)
- do
oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia- smażyć z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym- lekko ciepłe pączki obtaczać w drobnym cukrze (u mnie w mieszance
cukru i domowego
cukru waniliowego)
Szybkie pączki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i już całkowicie ostudzone. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej.