ßßß
Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe, mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :)Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk .
Szybkie pączkiSkładniki:250g mąki pszennej120g kwaśnej śmietany 18%50g cukru pudru30g masła1 jajko1 łyżeczka spirytusu1 łyżeczka ekstraktu z wanilią2/3 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki cukru z wanilią2 łyżki drobnego cukru
Wykonanie:- do miski przełożyć śmietanę, cukier puder, jajko, spirytus, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło, wszystko wymieszać- mąkę przesiać, wymieszać dokładnie z sodą oczyszczoną- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto- ciasto powinno być miękkie i elastyczne, lekko klejące (podobne do ciasta na oponki serowe)
- ciasto podzielić na dwie, trzy części, z każdej z nich utworzyć rulon, podobny jak przy formowaniu kopytek, odcinać prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką- w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia)
- do oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia- smażyć z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym- lekko ciepłe pączki obtaczać w drobnym cukrze (u mnie w mieszance cukru i domowego cukru waniliowego)
Szybkie pączki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i już całkowicie ostudzone. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej.