Wykonanie
Tych
ciasteczek ze śmiesznymi pęknięciami, miało na blogu nie być. Stwierdziłam, że są takie sobie. Jakież było moje zdziwienie, gdy mąż, jedząc kolejne, stwierdził, że z
mlekiem, to byłyby super, a popołudniowi goście, koniecznie chcieli wziąć przepis właśnie na
cynamonowe ciasteczka a nie te, które ja uważałam za zdecydowanie lepsze. Szybko zrobiłam więc kilka fotek w resztkach światła i oto są. Niezbyt słodkie,
sodowe ciasteczka z
orzechami z
cynamonową posypką .
225 g
masła, miękkiego140 g drobnego
cukru2 duże
jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii400 g
mąki1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki świeżo zielonej
gałki muszkatołowejszczypta
soli55 g
orzechów pekan(lub włoskich), drobno posiekanychDo obtoczenia:1 łyżka drobnego
cukru2 łyżeczki mielonego
cynamonuMasło i
cukier ubijamy do białości, dodajemy
jajka i ekstrakt z
wanilii i ubijamy. Do mikstury dodajemy przesianą
mąkę,
sodę, gałkę,
sól i
orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto kształtujemy w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok 30-60 minut.Nastawiamy piekarnik na 190 st C i wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy(wystarczyła jedna, ta z piekarnika)
Cukier mieszamy z
cynamonem na płaskim talerzu. Z ciasta kształtujemy kulki (z około 1 łyżki) obtaczamy w cynamonowej mieszance i umieszczamy na blaszce. Pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy prze 5-10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Przepis z " 1001 cupcakes, cookies & other tempting treats "