ßßß Cookit - przepis na Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

nazwa

Wykonanie

Tych ciasteczek ze śmiesznymi pęknięciami, miało na blogu nie być. Stwierdziłam, że są takie sobie. Jakież było moje zdziwienie, gdy mąż, jedząc kolejne, stwierdził, że z mlekiem, to byłyby super, a popołudniowi goście, koniecznie chcieli wziąć przepis właśnie na cynamonowe ciasteczka a nie te, które ja uważałam za zdecydowanie lepsze. Szybko zrobiłam więc kilka fotek w resztkach światła i oto są. Niezbyt słodkie, sodowe ciasteczka z orzechami z cynamonową posypką .
225 g masła, miękkiego
140 g drobnego cukru
2 duże jajka, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki świeżo zielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
55 g orzechów pekan(lub włoskich), drobno posiekanych
Do obtoczenia:
1 łyżka drobnego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Masło i cukier ubijamy do białości, dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii i ubijamy. Do mikstury dodajemy przesianą mąkę, sodę, gałkę, sól i orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto kształtujemy w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok 30-60 minut.
Nastawiamy piekarnik na 190 st C i wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy(wystarczyła jedna, ta z piekarnika)
Cukier mieszamy z cynamonem na płaskim talerzu. Z ciasta kształtujemy kulki (z około 1 łyżki) obtaczamy w cynamonowej mieszance i umieszczamy na blaszce. Pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy prze 5-10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przepis z " 1001 cupcakes, cookies & other tempting treats "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/08/snickerdoodles-czyli-ciasteczka-na.html