ßßß
225 g masła, miękkiego140 g drobnego cukru2 duże jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z wanilii400 g mąki1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki świeżo zielonej gałki muszkatołowejszczypta soli55 g orzechów pekan(lub włoskich), drobno posiekanychDo obtoczenia:1 łyżka drobnego cukru2 łyżeczki mielonego cynamonuMasło i cukier ubijamy do białości, dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii i ubijamy. Do mikstury dodajemy przesianą mąkę, sodę, gałkę, sól i orzechy. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto kształtujemy w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok 30-60 minut.Nastawiamy piekarnik na 190 st C i wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy(wystarczyła jedna, ta z piekarnika)Cukier mieszamy z cynamonem na płaskim talerzu. Z ciasta kształtujemy kulki (z około 1 łyżki) obtaczamy w cynamonowej mieszance i umieszczamy na blaszce. Pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy prze 5-10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Przepis z " 1001 cupcakes, cookies & other tempting treats "