Wykonanie
Na Święta większość piekła baby, mazurki, serniki a ja postanowiłam upiec szarlotkę. Ale nie taką zwykłą - wyszukaną, z kremem, wersja ekskluzywna. Nie
powiem roboty przy niej pól dnia albo nawet i cały ale efekt wyśmienity dlatego warto się o nią pokusić. Przepis z bloga Słodka pasja .

Ciasto kruche :500 g
mąki200 g
cukru300 g zimnego
masła4
żółtkaziarenka z 1/2
laski waniliiszczypta
soliMąkę przesiewamy z
solą. Dodajemy
cukier i pokrojone w kawałki zimne
masło. Siekamy nożem aż całość będzie miała konsystencję grubo mielonej
bułki tartej. Kolejno dodajemy ziarenka z
wanilii i
żółtka. Mieszamy i zagniatamy dokładnie ale krótko na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część rozwałkowujemy na wielkość blachy o wymiarach ok 25x35 cm. Wykładamy formę. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. włożyłam do lodówki. Drugiego dnia starłam na tarce o dużych oczkach, ugniotłam ciasto rękoma, wierzch wyrównałam szklanką i upiekłam.Krem budyniowy :500 ml
mleka 3,2 %3
żółtka150 g
cukru50 g
skrobi kukurydzianejziarenka z 1/2
laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoŻółtka ucieramy z
cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy
skrobię kukurydzianą, mieszamy.
Mleko zagotowujemy, dodajemy ziarenka z 1/2
wanilii.Zdejmujemy z ognia. Do
żółtek wlewamy odrobinę gorącego
mleka cały czas mieszając. Tak hartujemy
żółtka. Stopniowo dolewamy trochę więcej
mleka po czym przelewamy zahartowane
żółtka do
mleka, stawiamy na gaz i mieszamy do zgęstnienia. Nie gotujemy.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu, wtedy nie utworzy nam się kożuch.500 g
śmietany kremówki 30% - dobrze schłodzonej500 g kremu budyniowego - przepis powyżej15 g
żelatyny w listkach100 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii ( pominęłam )
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy
cukier. W mikrofali podgrzewamy kilka łyżek kremu budyniowego. Dodajemy do niego odciśniętą
żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Kiedy masa będzie gładka,
żelatyna rozpuszczona dodajemy całość do pozostałego kremu budyniowego, mieszamy. Za pomocą
łopatki, delikatnie łączymy krem budyniowy ze
śmietaną dodając krem partiami.
Biszkopt :3
jaja110 g drobnego
cukru50 ml
oleju roślinnego120 g
mąki pszennej2 łyżki ciepłej
wodyBiałka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo
cukier krótko mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po jednym
żółtku, mieszamy do połączenia. Na koniec
olej mieszamy z ciepłą
wodą i małą stróżką wlewamy do reszty nie przerywając miksowania.
Mąkę przesiewamy. Dosypujemy do masy partiami cały czas mieszając
łopatką delikatnie ale dokładnie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i pieczemy w 180º C przez 15-20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia.Poncz :70 g
wody30 g
cukru25 g jasnego
rumu ( u mnie
Whiskey )Ponczem nasączamy upieczony wcześniej
biszkopt.Prażone
jabłka :1 i 1/2 kg
jabłek najlepiej słodkich( waga po obraniu i wycięciu rdzenia )
cukier według uznania ( według mnie jest całkowicie zbędny nawet jeśli
jabłka będą kwaśne )1 łyżka
masła1/2 szklanki
konfitury pomarańczowej1
galaretka o smaku
pomarańczowym1 łyżka
żelatynyJabłka ścieramy na grubych oczkach. W rondlu rozgrzewamy
masło. Wrzucamy
jabłka, ewentualnie
cukier i rozprażamy
jabłka często mieszając. Kolejno dodajemy
konfiturę, chwilę trzymamy na ogniu. Zdejmujemy z gazu dodajemy
galaretkę i
żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, żeby przestygły.Ciasto kruche jak i
biszkopt przycinamy do tej samej wielkości. W formie układamy jeden płat kruchego ciasta, na to połowę prażonych
jabłek a na
jabłka połowę kremu chantilly. Na krem układamy nasączony
biszkopt. Na
biszkopt drugą połowę kremu chantilly a na krem drugą połowę prażonych
jabłek. Na samym wierzchu układamy drugi płat ciasta kruchego. Całość obciążamy deseczką i wkładamy na noc do lodówki.Smacznego :)