ßßß Cookit - przepis na Krem waniliowy chantilly :

Krem waniliowy chantilly :

nazwa

Wykonanie

Na Święta większość piekła baby, mazurki, serniki a ja postanowiłam upiec szarlotkę. Ale nie taką zwykłą - wyszukaną, z kremem, wersja ekskluzywna. Nie powiem roboty przy niej pól dnia albo nawet i cały ale efekt wyśmienity dlatego warto się o nią pokusić. Przepis z bloga Słodka pasja .
Ciasto kruche :
500 g mąki
200 g cukru
300 g zimnego masła
4 żółtka
ziarenka z 1/2 laski wanilii
szczypta soli
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy cukier i pokrojone w kawałki zimne masło. Siekamy nożem aż całość będzie miała konsystencję grubo mielonej bułki tartej. Kolejno dodajemy ziarenka z wanilii i żółtka. Mieszamy i zagniatamy dokładnie ale krótko na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy jedną część rozwałkowujemy na wielkość blachy o wymiarach ok 25x35 cm. Wykładamy formę. Pieczemy w 180°C przez 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Ja swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. włożyłam do lodówki. Drugiego dnia starłam na tarce o dużych oczkach, ugniotłam ciasto rękoma, wierzch wyrównałam szklanką i upiekłam.
Krem budyniowy :
500 ml mleka 3,2 %
3 żółtka
150 g cukru
50 g skrobi kukurydzianej
ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żółtka ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy skrobię kukurydzianą, mieszamy.
Mleko zagotowujemy, dodajemy ziarenka z 1/2 wanilii.Zdejmujemy z ognia. Do żółtek wlewamy odrobinę gorącego mleka cały czas mieszając. Tak hartujemy żółtka. Stopniowo dolewamy trochę więcej mleka po czym przelewamy zahartowane żółtka do mleka, stawiamy na gaz i mieszamy do zgęstnienia. Nie gotujemy.
Budyń przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu, wtedy nie utworzy nam się kożuch.
500 g śmietany kremówki 30% - dobrze schłodzonej
500 g kremu budyniowego - przepis powyżej
15 g żelatyny w listkach
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( pominęłam )
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. W mikrofali podgrzewamy kilka łyżek kremu budyniowego. Dodajemy do niego odciśniętą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Kiedy masa będzie gładka, żelatyna rozpuszczona dodajemy całość do pozostałego kremu budyniowego, mieszamy. Za pomocą łopatki, delikatnie łączymy krem budyniowy ze śmietaną dodając krem partiami.
Biszkopt :
3 jaja
110 g drobnego cukru
50 ml oleju roślinnego
120 g mąki pszennej
2 łyżki ciepłej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo cukier krótko mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia. Na koniec olej mieszamy z ciepłą wodą i małą stróżką wlewamy do reszty nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy. Dosypujemy do masy partiami cały czas mieszając łopatką delikatnie ale dokładnie. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i pieczemy w 180º C przez 15-20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia.
Poncz :
70 g wody
30 g cukru
25 g jasnego rumu ( u mnie Whiskey )
Ponczem nasączamy upieczony wcześniej biszkopt.
Prażone jabłka :
1 i 1/2 kg jabłek najlepiej słodkich( waga po obraniu i wycięciu rdzenia )
cukier według uznania ( według mnie jest całkowicie zbędny nawet jeśli jabłka będą kwaśne )
1 łyżka masła
1/2 szklanki konfitury pomarańczowej
1 galaretka o smaku pomarańczowym
1 łyżka żelatyny
Jabłka ścieramy na grubych oczkach. W rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, ewentualnie cukier i rozprażamy jabłka często mieszając. Kolejno dodajemy konfiturę, chwilę trzymamy na ogniu. Zdejmujemy z gazu dodajemy galaretkę i żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, żeby przestygły.
Ciasto kruche jak i biszkopt przycinamy do tej samej wielkości. W formie układamy jeden płat kruchego ciasta, na to połowę prażonych jabłek a na jabłka połowę kremu chantilly. Na krem układamy nasączony biszkopt. Na biszkopt drugą połowę kremu chantilly a na krem drugą połowę prażonych jabłek. Na samym wierzchu układamy drugi płat ciasta kruchego. Całość obciążamy deseczką i wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/04/Szarlotka-z-kremem-waniliowym.html