Wykonanie
Smaczna, pożywna, rozgrzewająca, aromatyczna. Niezwykłego smaku i charakteru nadaje jej
ser cheddar. Zachęcam do wypróbowania :) Przepis z Gouda monster .

Składniki :1 duży
kalafior pocięty na różyczki ( użyłam 750 g mrożonego )1/2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli1/2 średniej
cebuli2 ząbki
czosnku1 duży
ziemniak1/2 łyżeczki
oliwy z oliwek5 szklanek
bulionu ( U mnie
woda )1
liść laurowy1 łyżka
masła1 łyżka
mąki uniwersalnej1 szklanka
mleka1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej115 g
śmietany lub creme fraiche ( pominęłam )140 g
startego sera cheddar,
ostrego ,białego ( użyłam nieostrego, niesolonego białego
cheddara )
Kalafiora układamy na blasze wyłożonej pergaminem, polewamy 1/2 łyżki
oliwy, solimy 1/2 łyżeczki
soli. Pieczemy w temp. 220° C przez 20-25 minut aż będzie się przypiekał z wierzchu.
Ziemniaki,
czosnek i
cebulę kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy 1/2 łyżeczki
oliwy wrzucamy
cebulę i
czosnek, chwilę podsmażamy. Dodajemy
ziemniaka, smażymy 2-3 minuty. Zalewamy całość
bulionem, dorzucamy
liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na niski i gotujemy pod przykryciem aż
ziemniaki będą miękkie.Kiedy
kalafior się upiecze dodajemy do garnka.Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę i mieszamy na gładką masę. Podsmażamy około minuty i wlewamy
mleko, mieszamy aż całość sie połączy. Dokładamy
pieprz i gałkę, mieszamy około 5-8 minut aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia.Z zupy wyjmujemy
liścia laurowego, miksujemy na gładko lub pozostawiamy kawałki warzyw. Dodajemy
zagęszczone mleko, mieszamy. Dokładamy
śmietanę i
ser, mieszamy aż
ser się rozpuści i połączy z resztą składników. Podajemy ze świeżą
natką pietruszki.Smacznego :)