Wykonanie
            Kolejny przepis na zupę z wolnowaru. Tym razem kalafiorowa nieco inaczej robiona niż zwykle, gdyż z dodatkiem 
sera. Tak jak i pozostałe przepisy, i ten można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Sycąca zupa na zimowe dni.Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa 
Sary Levis.

składniki (4 porcje)25 g 
masła1 łyżka 
oliwy1 
cebula, pokrojona w kostkę1 nieduży 
ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę600 ml 
bulionu1 łyżeczka 
musztardy3 łyżeczki 
sosu Worcestershire50 g 
parmezanu lub 
cheddara, starte200 ml 
mlekaszczypta 
gałki muszkatołowejok 150 ml 
śmietanysól, 
pieprzgrzanki do podaniaprzygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić 
masło, dodać 
cebulę i 
ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić 
kalafior, 
sos Worcestershire, 
musztardę, 
bulion i 
ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać 
mleko i gotować na ustawieniu high przez 15 minut. Doprawić gałką. Podawać zupę z grzankami, polaną 
śmietaną. Smacznego !Uwagi: Nie dodawałam 
mleka, dałam więcej 
bulionu (ok 1200 ml) . Zupa i tak wyszła dosyć gęsta. Podawałam polaną 
śmietaną i pesto, posypane 
płatkami chili. Moja zupa gotowała się dłużej, bo ok 8 godzin - tryb nocny. Nie zaszkodziło jej to w żaden sposób.


