ßßß Cookit - przepis na Kacze udka w majeranku i cebuli

Kacze udka w majeranku i cebuli

nazwa

Wykonanie

Rumiane kacze udka, marynowane w majeranku i kolorowym pieprzu, długo duszone w sosie z cebuli. Podawane na pure ziemniaczanym z gałką muszkatołową. Propozycja na Wielkanocny obiad.
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
szczypta soli
2 cebule
500 ml bulionu
odrobina oliwy
Pure ziemniaczane:
3-4 duże ziemniaki
1/4 szkl mleka
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta świeżo mielonego pieprzu
- Udka dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy majerankiem i rozgniecionym kolorowym pieprzem oraz solą. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Na drugi dzień rozgrzewamy oliwę na patelni i na rozgrzaną układamy udka. Pozwalamy im się dobrze zrumienić z obu stron (na średnim ogniu trwa to około 10 - 15 minut na stronę). Następnie odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu.
- Cebulę kroimy w bardzo dużą kostkę i dokładamy do udek. Smażymy około 1 minuty i zalewamy wszystko połową bulionu. Przykrywamy i zmniejszamy gaz. Kiedy bulion się zredukuje, dolewamy drugą połowę i ponownie przykrywamy. Duszenie powinno potrwać około 1 -2 godzin.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dolewamy mleko i dokładamy masło. Całość ubijany na puszystą masę. Pod koniec ubijana ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i dodajemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
- Na talerz wykładamy pure, podlewamy je sosem z duszenia kaczki i cebuli. Obok układamy zrumienione udka.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/03/kacze-udka-w-majeranku-i-cebuli.html