Wykonanie
            Rumiane kacze udka, marynowane w 
majeranku i 
kolorowym pieprzu, długo duszone w sosie z 
cebuli. Podawane na 
pure ziemniaczanym z 
gałką muszkatołową. Propozycja na Wielkanocny obiad.1 łyżka 
majeranku1/2 łyżeczki 
kolorowego pieprzuszczypta 
soli2 
cebule500 ml 
bulionuodrobina 
oliwyPure ziemniaczane:3-4 duże 
ziemniaki1/4 szkl 
mleka1 łyżka 
masłaszczypta 
gałki muszkatołowejszczypta świeżo mielonego 
pieprzu- Udka dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy 
majerankiem i rozgniecionym 
kolorowym pieprzem oraz 
solą. Odstawiamy na noc do lodówki.- Na drugi dzień rozgrzewamy 
oliwę na patelni i na rozgrzaną układamy udka. Pozwalamy im się dobrze zrumienić z obu stron (na średnim ogniu trwa to około 10 - 15 minut na stronę). Następnie odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu.- 
Cebulę kroimy w bardzo dużą kostkę i dokładamy do udek. Smażymy około 1 minuty i zalewamy wszystko połową 
bulionu. Przykrywamy i zmniejszamy gaz. Kiedy 
bulion się zredukuje, dolewamy drugą połowę i ponownie przykrywamy. Duszenie powinno potrwać około 1 -2 godzin.- W tym czasie obieramy 
ziemniaki, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych 
ziemniaków dolewamy 
mleko i dokładamy 
masło. Całość ubijany na puszystą masę. Pod koniec ubijana ścieramy odrobinę 
gałki muszkatołowej i dodajemy odrobinę świeżo mielonego 
pieprzu.- Na talerz wykładamy 
pure, podlewamy je sosem z duszenia 
kaczki i 
cebuli. Obok układamy zrumienione udka.Smacznego:)
