ßßß
 
            
         Składnikisłodka cebula, 1 średniamasło do smażeniakaszanka, 400 gsól, pieprz świeżo mielonysuszone, wędzone śliwki, 8 sztukgałka muszkatołowa, cynamonziemniaki, 600 g (po obraniu)masło, 30 gmleko, 70 mlmajeranek, cząber, po 1/2 łyżeczkiSposób przygotowaniaCebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Kaszankę wycisnąć z flaka i pokroić w plastry. Dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Chwilę smażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Śliwki pokroić w kosteczkę. Ułożyć na kaszance. Przyprawić odrobiną gałki i cynamonu.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać masło, mleko, majeranek i cząber. Wszystko razem ugniatać do uzyskania gładkiej masy. Następnie równomiernie rozłożyć na kaszance.Piec przez 30-40 minut w piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół rozgrzanym do 180 stopni.Przepis pochodzi z miesięcznika „Moje gotowanie” .
Składnikisłodka cebula, 1 średniamasło do smażeniakaszanka, 400 gsól, pieprz świeżo mielonysuszone, wędzone śliwki, 8 sztukgałka muszkatołowa, cynamonziemniaki, 600 g (po obraniu)masło, 30 gmleko, 70 mlmajeranek, cząber, po 1/2 łyżeczkiSposób przygotowaniaCebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Kaszankę wycisnąć z flaka i pokroić w plastry. Dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Chwilę smażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Śliwki pokroić w kosteczkę. Ułożyć na kaszance. Przyprawić odrobiną gałki i cynamonu.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać masło, mleko, majeranek i cząber. Wszystko razem ugniatać do uzyskania gładkiej masy. Następnie równomiernie rozłożyć na kaszance.Piec przez 30-40 minut w piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół rozgrzanym do 180 stopni.Przepis pochodzi z miesięcznika „Moje gotowanie” .