Wykonanie
Absolutnie fantastyczny
łosoś. Zabierałam się do niego, zabierałam aż w końcu się zabrałam i wiecie co on jest przepyszny. Robi się go bardzo łatwo choć na początku wygląda dość skomplikowanie ale jest banalnie prosty. Na wyjątkowe okazje ale również na co dzień możemy zrobić sobie taką przyjemność. Idealnie doprawiony, soczysty, syty mmmm niebo w gębie. Przepis z bloga Kwestia smaku . Zmniejszyłam jedynie ilość
łososia i zamiast
bazylii dodałam
natkę pietruszki.

Składniki : ( dla 2 osób )około 370 g fileta z
łososiaciasto francuskie1 roztrzepane
jajkoMarynata :
sól,
pieprz2 ząbki
czosnku drobno posiekane3 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
soku z cytrynyZ
łososia odcinamy skórkę. Dzielimy na paski 5x10 cm. Składniki marynaty mieszamy razem i wkładamy do niej
rybę. Odstawiamy na 1 godzinę lub do momentu aż przygotujemy resztę składników potrawy.Pesto :9 kawałków
suszonych pomidorów ze słoika, w
oleju1 ząbek
czosnku3 łyżki
migdałów pokrojonych w słupkilistki z jednego pęczka ( doniczki
bazylii ) ( nie miałam dodałam listki
natki pietruszki niewielki pęczek - świetnie też pasuje )1 łyżka
oliwy ekstra vergine
sól,
pieprzWszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze na gładką masę aczkolwiek
migdały będą delikatnie chrupały. W przypadku
natki pietruszki jeśli wybierzecie taką opcję dodajcie ją stopniowo bo pęczek, pęczkowi nierówny i dopasujcie do własnego gustu
smakowego.Surówka :1
ogórek szklarniowykawałek łagodnej
cebulki3 łyżki
oliwy ekstra vergine1,5 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu1/3 łyżeczki
soli morskiej lub miałkiej - do smakupęczek
bazylii ( pominęłam )
Ogórka obieramy, tniemy w cienkie plasterki.
Cebulę szatkujemy drobno dodajemy do
ogórka. Resztę składników mieszamy ( oprócz
bazylii ), dodajemy
ogórka z
cebulką. Jeszcze raz porządnie wymieszać, odstawić. Przed podaniem dołożyć listki
bazylii.Teraz na stolnicy należy rozwałkować
ciasto francuskie na około 20 - 30 cm cienki placek. Filety z
łososia należy ułożyć grubą warstwą mniej więcej 4 cm, cienkie kawałki mogą zachodzić na siebie. Ważna aby na całej długości miał taką samą grubość. Z jednej strony obłożyć go połową pesto, następnie obracamy całość na drugą stronę i nakładamy drugą połowę pesto. Zawijamy
łososia w ciasto - ciasto nie powinno być luźne tylko ciasno zwinięte. Nadmiar ciasta odcinamy a miejsce łączenia dobrze zlepiamy, żeby rolada nam się nie otworzyła podczas pieczenia. Układamy na blasze do pieczenia pokrytą pergaminem najlepiej miejscem łączenia ciasta do dołu. Smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Tniemy roladę na kawałki około 5 cm długości.TUTAJ na stronie Kwestii smaku m acie pokazane krok po kroku jak taką roladę zrobić.Pieczemy w temperaturze 190°C przez 20 minut. Po tym czasie od razu wyciągamy z piekarnika,żeby
łosoś nam nie wysechł na wiór.Podajemy z surówką ale również można podać w formie obiadu do
ziemniaków.Smacznego :)