Wykonanie
Fajna kombinacja szarlotki z dodatkiem
gruszek. Cóż tu pisać. Ciacho pyszne, znikło w mgnienia oka. Przepis z bloga Sto kolorów kuchni

Składniki :550 g
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny ( w przepisie jest o temp. pokojowej ja dałam zimne z lodówki z racji, że dodajemy je do kruchego ciasta a podstawą jest zimne
masło )4
jaja4 łyżki
cukru waniliowego ( najlepiej domowego )1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1-2 łyżki
śmietany ( nie miałam
śmietany ani
jogurtu więc dodałam około 3 łyżek
mleka )1,5 kg
jabłek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych )1 kg
gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazda)1-2 łyżki
cukru waniliowego do
owoców1
laska waniliiBiałka oddzielamy od
żółtek. Na stolnicę wysypujemy
mąkę, dodajemy
masło, siekamy. Dokładamy
cukier,
żółtka i
śmietanę. Wyrabiamy ciasto w miarę szybko aż stanie się jednolite. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Jabłka i
gruszki tniemy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondla, podlewamy odrobiną
wody ( dałam 100 ml ).
Laskę wanilii przecinamy na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do
owoców razem z laską. Gotujemy na średnim ogniu aż
owoce się rozpadną. Przyśpieszyłam ten proces - jak
jabłka tylko zmiękły wyciągnęłam
laskę wanilii i zblenderowałam całość. Pod koniec prażenia wyjmujemy laskę
wanilli, dodajemy 1-2 łyżki
cukru. W przepisie nie ma o tym
mowy ale zanim nałożyłam
owoce na ciasto nieco je ostudziłam.Wyjmujemy jedną część kruchego ciasta. Rozwałkowujemy je na dno blachy o wymiarach 25x35 cm. Ja swoje starłam na tarce i ubiłam palcami tworząc równy spód. Na ciasto wykładamy
owoce.
Białka ubijamy na sztywno, rozsmarowujemy w miarę równomiernie na wierzch
owoców. Wyjmujemy drugą częsć ciasta z lodówki i ścieramy na grubych oczkach na górę ciasta. Pieczemy w temp. 180°C przez 40 minut do zrumienienia placka.Smacznego :)