ßßß
Składniki:550 g mąki pszennej250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)4 łyżki cukru waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 – 2 łyżki śmietany1,5 kg jabłek1 kg gruszek1 - 2 łyżki cukru waniliowego (do owoców)1 kaska waniliiWykonanie:Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia. Jabłka i gruszki obrać i pokroić. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody. Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do owoców. Smażyć, aż owoce się rozpadną. Pod koniec prażenia dodać 1 - 2 łyżki cukru waniliowego.1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażone owoce. Ubić pianę z białek. Wyłożyć na owoce. Drugą część ciasta utrzeć na wierzch piany. Piec w 180 s topniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.
/wydrukuj przepis/