Wykonanie
Ciasto, które powstało po sukcesie tego
dżemu . Ważne jest, aby w tym konkretnym przepisie korzystać z prawdziwego
cukru waniliowego, bo nie dajemy zwykłego.

Składniki:550 g
mąki pszennej250 g
margaryny lub
masła w temperaturze pokojowej4
jajka (
żółtka i
białka oddzielnie)4 łyżki
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 – 2 łyżki
śmietany1,5 kg
jabłek1 kg
gruszek1 - 2 łyżki
cukru waniliowego (do
owoców)1 kaska
waniliiWykonanie:Posiekać
margarynę z
mąką, dodać
cukier,
żółtka, proszek i
śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia.
Jabłka i
gruszki obrać i pokroić. Włożyć do garnka, podlać odrobiną
wody.
Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do
owoców. Smażyć, aż
owoce się rozpadną. Pod koniec prażenia dodać 1 - 2 łyżki
cukru waniliowego.1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażone
owoce. Ubić pianę z
białek. Wyłożyć na
owoce. Drugą część ciasta utrzeć na wierzch piany. Piec w 180 s topniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.

/wydrukuj przepis/