Wykonanie

Najlepsza szarlotką jaką w życiu
jadłam i na którą się skusiłam będąc na dukanie, ale tylko na mały kawałeczek. Ciasto jest wyśmienite, kruche a zarazem bardzo delikatne. Ostatnio robię ją co drugi dzień bo mój mężulek nie może się nią najeść, gdyby nie to że ciasto jest z
budyniem i trzeba poczekać aż ostygnie podejrzewam że zniknęło by jeszcze na ciepło.Składniki:50 dag
mąki krupczatki4
jajka1 kostka
margaryny3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1
budyń karmelowy1/2 litra
mleka1 słoik smażonych
jabłekMargarynę trzemy na tarce o grubych oczkach do miski z
mąka, a następnie wszystko delikatnie ze sobą mieszamy, tak aby
mąka się nam lekko spulchniła.
Mąka i
margaryna...........................................................Do
mąki z
margaryną dodajemy po kolei; 4
żółtka, kwaśną
śmietanę, 1/2 szklanki
cukru,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy.

Składniki na ciasto.......................................................Z podanych składników wyrabiamy ciasto.

Ciasto....................................................................................Ciasto dzielimy na 2 równe części, jedną połowę ciasta wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażarki na 30 minut, drugie zaś na talerzyku umieszczamy w lodówce również na 30 minut. W
między czasie przygotowujemy
budyń według przepisu z opakowania. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy na placek o wielkości dużej brytfanki.

Ciasto po rozwałkowaniu........................................................Placek przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.

Na brytfance........................................................................................Na ciasto wykładamy smażone
jabłka, rozsmarowując je równomiernie po całym placku.

Ze smażonymi
jabłkami................................................................................Na
jabłka nakładamy gorący
budyń, również równomiernie go rozsmarowując na jabłkach i odstawiamy go na 15 do ostygnięcia.

Z
budyniem.............................................................W
między czasie ubijamy
białka z pozostałym
cukrem na sztywna pianę.
Białka i
cukier................................................................Pianę wykładamy na lekko przestygły
budyń.

Z pianą z
białek................................................Na pianę trzemy na grubych oczkach ciasto schłodzone w zamrażarce, tak aby pokryło ono całą powierzchnię piany.

Z tartym
ciastem..................................................................................Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 1 godzinę i 20 minut.

Ciasto po upieczeniu......................................................................Ciasto po upieczeniu powinno nabrać ładnego złoto-brązowego koloru, a następnie odkładamy je w chłodne miejsce do całkowitego przestygnięcia. Smacznego !!!

Szarlotka z
budyniem.................................................................

W kawałeczkach..............................................................................

I jeszcze raz..................................................................................