ßßß
            
        
Nic nie pachnie tak dzieciństwem jak ulubiony jabłecznik babci. Po latach udało mi się odtworzyć ten smak i aż łezka się w oku zakręciła . Nie ma nic lepszego niż jabłecznik z polskich ,dorodnych papierówek, a biorąc pod uwagę fakt że mam takie drzewko w ogrodzie grzechem by było nie poparcie akcji Zjedz Jabłko :)***Jabłecznik***4 szklanki mąki3,5 łyżki śmietany 12 %1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 żółtka + 1 całe jajko0,5 opakowania cukru waniliowego1 margaryna5 dużych jabłek ( 2 kroimy w plasterki a pozostałe ścieramy na tarce )1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto .2. Ciasto dzielimy na dwie części . Pierwszą wałkujemy i układamy w dużej formie3. Kładziemy jabłka i przykrywamy następną warstwą ciasta .4.Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 min.