Wykonanie
Kiedy zobaczyłam je na TYM blogu nie mogłam się oprzeć i musiałam natychmiast zrobić. Smakowały wybornie, otoczone panierką z
bułki,
cynamonu,
cukru i
migdałów (którą mogłabym jeść samą na sucho )mmmm..... czegóż trzeba więcej....... :)

Składniki : ( na 20-25 knedli )500 g
twarogu ( użyłam półtłustego )300 g
mąki2
jaja140 g miękkiego
masła lub
margarynyszczypta
soli2 łyżki
cukru ( dałam
cukier puder - przesiany )
śliwki ( oczyszczone i wypestkowane )Panierka :Przepis na panierkę pochodzi z TEGO bloga ( za wyjątkiem
migdałów, na których pomysł dodania pochodzi z powyższego bloga. Ilość
migdałów jak i
cynamonu dałam według własnego uznania) ale jeśli chcecie możecie zrobić ją po swojemu.50 g
masła1 szklanka
bułki tartej2 łyżki
cukrupłaska łyżeczka
cynamonu35 g mielonych
migdałów ( można użyć innych
orzechów )Panierka :
Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy
bułkę i
migdały, smażymy cały czas mieszając aż panierka nabierze złotego koloru. Uwaga żeby
migdały się nie przypaliły, dlatego mieszajcie cały czas. Kiedy się ładnie zezłoci ściągamy z ognia, wsypujemy
cukier i
cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia.Knedle :
Twaróg rozcieramy widelcem ( ja jeszcze roztarłam go w palcach, żeby rozbić grudki). Dodajemy
mąkę,
sól,
jaja,
cukier i miękkie
masło. Miksujemy całość. Najpierw użyłam spiralnych mieszadeł a kiedy składniki w miarę się połączyły wymieszałam jeszcze za pomocą tradycyjnych
piór na wysokich obrotach. Masę przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Formujemy wałek i dzielimy go na kawałki grubości 1-1,5 cm. Ma wyjść 24-25. Ja oczywiście już standardowo odważyłam na wadze :)Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach i na samym środku układamy
śliwkę. Następnie " opatulamy " ją
ciastem i jeszcze rolujemy w dłoni, żeby nadać ładny kształt kulki. Tak postępujemy ze wszystkimi kawałkami ciasta.Kiedy już uformujemy knedle gotujemy je w osolonym wrzątku 10 minut. Po wyjęciu z
wody wrzucamy do panierki (kiedy są jeszcze wilgotne bo inaczej panierka nie przyklei się) i obtaczamy ze wszystkich stron.Podajemy z kwaśną
śmietaną lub
jogurtem naturalnym. Ja podałam z greckim :)Smacznego :)