Coś dla wielbicieli leniwych pierogów wypchanych śliwkami, można też użyć truskawek. Z pyszną posypką z prażonych orzechów. Serdecznie zapraszam na degustację!Składniki:300 gr mąki250 gr twarogu100 gr masła1 jajkoszczypta soli100 ml mlekaokoło 10 śliwek100 gr bułki tartej100 gr prażonych,mielonych orzechówcukierśmietana słodkaTwaróg utrzeć z masłem,solą i jajkiem. Następnie dodać mąkę i mleko. Zagnieść dobrze ciasto i odstawić na pół godzinki do lodówki. Śliwki obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbawić pestek.Bułkę uprażyć na patelni, wymieszać z orzechami. Z ciasta formować nie za duże placki, na środku układać kawałek śliwki i formować kulki. Gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. Wyjąć, polać śmietaną, posypać cukrem i posypką orzechową.