Wykonanie
Śliwki na drzewach dojrzewają więc
pora korzystać z uroków knedlowego szaleństwa.Czas dojrzewania
śliwek przypomina mi, że wszystko co piękne (czyli lato)szybko przemija.Pogoda za oknem piękna więc miejmy nadzieję, że lato będzie przemijać bardzo ale to bardzo powoli. Cieszmy się zatem urokami lata i przyrządzajmy jak najwięcej dań z sezonowymi
owocami i warzywami.Dobrze, że człowiek wymyślił wiele przeróżnych przydatnych urządzeń –
między innymi zamrażarkę, dzięki której możemy zamknąć lato na dłużej i w czasie zimowych dni przywołać jego wspomnienie.Tak więc kochani opowiem wam w jaki prosty sposób od kilku lat w czasie zimy delektuję się własnej roboty knedlami w których przeważają
śliwki a nie ciasto.Knedle wykonane z poniższego przepisu w stanie surowym (a więc zaraz po obtoczeniu
śliwek w cieście – nie gotuję ich)rozkładam na tackach i wkładam do zamrażarki. Gdy zamrożą się przekładam do dużego pudła lub mocnej reklamówki i wkładam z powrotem do zamrażarki. W czasie zimy, gdy mam ochotę na knedle lub gdy nie mam pomysłu na obiad, zagotowuję
wodę i na wrzącą wrzucam odpowiednią partię knedli. Zagotowuję i gotowe.!!!Sposób ten jest przeze mnie sprawdzony i
powiem Wam, że w zeszłym roku zrobiłam knedle z 10-litrowego wiaderka. Do wiosny została tylko jedna porcja.Polecam ten sposób – i w tym roku jak
będę miała większą partię
śliwek zrobię dokładnie tak samo.A teraz zapraszam na knedle ze
śliwkami!!

Składniki500 ml
mleka1 – 2 łyżki
masła½ łyżeczka
soli2 szklanki
mąki1
jajomąkaDodatki:
śliwkiMleko,
masło i
sól zagotować.Do gotującego się
mleka wsypać
mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż
zrobi się bardzo gęsty
budyń.Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.Do przestudzonego (ale nie zimnego) ciasta dodać
jajko i tyle
mąki aby podczas wyrabiania nie kleiło się do rąk – tak około 1 /2 -1 szklanki
mąki.Wyrobione ciasto odrywać po kawałku, układać na nim
śliwkę i zlepiać.Knedla obtoczyć dodatkowo w
mące.Knedle wrzucać partiami na gotującą się
wodę, zamieszać.Obgotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię.Podawać ciepłe ze
śmietaną lub innymi dodatkami.Knedle podaję polane polewą wg przepisu mojej siostry.Polewa2 kopiaste łyżki
masła3 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
bułki tartejW garnuszku rozpuszczam
masło, dodaję
cukier i rozpuszczam go w tym
maśle. Ściągam z ognia, dodaję
bułkę tartą, mieszam i gotowe. Polewam knedle.


