ßßß Cookit - przepis na Knedle ptysiowe ze śliwkami.

Knedle ptysiowe ze śliwkami.

nazwa

Wykonanie

Śliwki na drzewach dojrzewają więc pora korzystać z uroków knedlowego szaleństwa.
Czas dojrzewania śliwek przypomina mi, że wszystko co piękne (czyli lato)szybko przemija.
Pogoda za oknem piękna więc miejmy nadzieję, że lato będzie przemijać bardzo ale to bardzo powoli. Cieszmy się zatem urokami lata i przyrządzajmy jak najwięcej dań z sezonowymi owocami i warzywami.
Dobrze, że człowiek wymyślił wiele przeróżnych przydatnych urządzeń – między innymi zamrażarkę, dzięki której możemy zamknąć lato na dłużej i w czasie zimowych dni przywołać jego wspomnienie.
Tak więc kochani opowiem wam w jaki prosty sposób od kilku lat w czasie zimy delektuję się własnej roboty knedlami w których przeważają śliwki a nie ciasto.
Knedle wykonane z poniższego przepisu w stanie surowym (a więc zaraz po obtoczeniu śliwek w cieście – nie gotuję ich)rozkładam na tackach i wkładam do zamrażarki. Gdy zamrożą się przekładam do dużego pudła lub mocnej reklamówki i wkładam z powrotem do zamrażarki. W czasie zimy, gdy mam ochotę na knedle lub gdy nie mam pomysłu na obiad, zagotowuję wodę i na wrzącą wrzucam odpowiednią partię knedli. Zagotowuję i gotowe.!!!
Sposób ten jest przeze mnie sprawdzony i powiem Wam, że w zeszłym roku zrobiłam knedle z 10-litrowego wiaderka. Do wiosny została tylko jedna porcja.
Polecam ten sposób – i w tym roku jak będę miała większą partię śliwek zrobię dokładnie tak samo.
A teraz zapraszam na knedle ze śliwkami!!
Składniki
500 ml mleka
1 – 2 łyżki masła
½ łyżeczka soli
2 szklanki mąki
1 jajo
mąka
Dodatki:
śliwki
Mleko, masło i sól zagotować.
Do gotującego się mleka wsypać mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż zrobi się bardzo gęsty budyń.
Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Do przestudzonego (ale nie zimnego) ciasta dodać jajko i tyle mąki aby podczas wyrabiania nie kleiło się do rąk – tak około 1 /2 -1 szklanki mąki.
Wyrobione ciasto odrywać po kawałku, układać na nim śliwkę i zlepiać.
Knedla obtoczyć dodatkowo w mące.
Knedle wrzucać partiami na gotującą się wodę, zamieszać.
Obgotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię.
Podawać ciepłe ze śmietaną lub innymi dodatkami.
Knedle podaję polane polewą wg przepisu mojej siostry.
Polewa
2 kopiaste łyżki masła
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki bułki tartej
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier i rozpuszczam go w tym maśle. Ściągam z ognia, dodaję bułkę tartą, mieszam i gotowe. Polewam knedle.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/knedle-ze-sliwkami