Wykonanie
Odkąd nastała wiosna u mnie na
stole królują sałatki. Nie tylko wiosna nas wprawia w konsumpcję lekkich dań ale teraz dostępna jest szersza paleta warzyw. Nie ukrywając, że są również tańsze i można raczyć się
sałatkami bez końca.Tę
sałatkę przygotowałam sobie na kolację bo w lodówce
awokado krzyczało już o wykorzystanie. Bardzo smaczna, odżywcza, orzeźwiająca. Z racji, że była to kolacja dałam
boczku tylko do smaku. Idealna na śniadanie, lunch, kolację, lekki obiad czy na biwak. Przepis Nigella Lawson " Kuchnia. Przepisy z
serca domu "

Składniki :1 łyżeczka
oliwy czosnkowej4 cienkie plasterki
wędzonego boczku bez skóry ( u mnie ok 1 z racji kolacji :))1/2 główki
sałaty lodowej225 g gotowanego
mięsa z kurczaka podzielonego na małe kawałki2 niewielkie
awokado2 łyżeczki
musztardy dijon1 łyżka słodkawego
octu winnego z muskatu lub
ryżowego ( ja dałam
octu jabłkowego )1 łyżka posiekanego
szczypiorku do przybrania ( u mnie
koperek )
pieprz do smaku
Oliwę rozgrzewamy na patelni, smażymy na niej
boczek na chrupko. Gdy będzie już gotowy wyjmujemy go łyżką na ręcznik papierowy żeby odsiąkł. Tłuszcz na patelni zostawiamy, później go wykorzystamy.
Sałatę rwiemy na kawałki, dodajemy ugotowanego, zimnego
kurczaka.
Awokado wydrążamy łyżeczką i dodajemy do reszty.Na patelnię do tłuszczu dodajemy
musztardę, mieszamy najlepiej trzepaczką aby wszystko dobrze razem się połączyło. Dodajemy
ocet,
pieorz do smaku. Mieszamy, polewamy
sałatę. Szybko mieszamy i w razie potrzeby można dodać odrobinę
oleju rzepakowego lub
oliwy.
Boczek dzielimy na mełe cząstki dodajemy do sałatki. Na końcu posypujemy wszystko
szczypiorkiem.Smacznego :)