Wykonanie
Sałaty bywają u nas nader często, kombinuję więc do niej różne dodatki, dzisiaj padło na
tuńczyka. Kupiłam kiedyś takiego w słoiku, w mega dużych kawałkach i jest... przepyszny. W smaku zupełnie nie przypomina tych puszkowych (choć i tym zwykłym też nie pogardzimy). Gdy natkniecie się gdzieś na takiego, nie zastanawiajcie się, jest nieporównywalny w smaku z tym w małych kawałkach. Z
tuńczykiem (jak i z większością ryb) rewelacyjnie komponuje się
koperek, którym obficie posypałam nasze danie. Idealne na lekką kolację. Przepis dla 3 osób (tak było u mnie)Składniki:- 1/2
sałaty lodowej- 3 garście
rucoli- 3 garście
roszponki- 12
pomidorków koktajlowych-
koperek-
tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę)- 1
czerwona cebula- trochę
soliSos do
sałaty:- 2 łyżeczki
musztardy francuskiej-
ocet jabłkowy-
oliwa z oliwek-
pieprz- 1/2 łyżeczki
ksylitolu (nie trzeba)Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki
musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony
pieprz,
ksylitol, kilka łyżeczek
octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając dolewać
oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo aż sos stanie się jednolity.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić i odstawić.

Do miski rozkruszyć
sałatę lodową, dodać
rucolę i
roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić na 3 talerze. Na sałacie ułożyć kawałki odsączonego
tuńczyka, posypać
cebulą, ułożyć przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe i posypać obficie świeżym
koperkiem.





Smacznego :-)
