Dzisiaj coś lekkiego, odświeżającego i jednocześnie pysznego, czyli sałatka z bobem, awokado i karczochami. Idealny posiłek na słoneczne dni :)(2 porcje)- 500 g bobu- ok. 10 kawałków karczochów z zalewy- 2 garście rukoli- awokado- 1 porcja musztardowo-koperkowego sosu vinegrette z dodatkiem białego wina*Umyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany bób odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram. .Do przygotowanego w dużej misce musztardowo-koperkowego sosu vinegrette z dodatkiem białego wina* wrzucam obrany bób, odsączone z olejukarczochy i pokrojone w kostkę awokado. Wszystko dokładnie mieszam.Na dnie talerza układam garść rukoli, następnie bób z dodatkami. Całość zdobię kilkoma listkami świeżej rukoli.Pycha!*Musztardowo-koperkowy sos vinegrette z dodatkiem białego wina- 1 łyżka octu winnego- 1-2 łyżki białego wina- 1 łyżeczka musztardy Dijon- 3 łyżki oliwy- 2 łyżki posiekanego drobno koperku- szczypta soli morskiej- świeżo zmielony pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.