Wykonanie
Dzisiaj propozycja na proste danie z
bobem w roli głównej. Trzeba się spieszyć, bo sezon na
młody bób jest bardzo krótki, a to niezwykle smaczne warzywo. Po prostu musisz go spróbować! Ja proponuję proste połączenie
bobu z
koperkowym vinegrette.
wegańskie, bezglutenowe(2 porcje)- ok. 1 kg młodego
bobu- 1 pęczek posiekanego
koperku- 1 łyżka
octu winnego- 1-2 łyżki
białego wina- ok. 3 łyżki
oliwy- szczypta
soli morskiej- świeżo zmielony
pieprzBób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej
wody i gotujemy pod przykryciem.Ugotowany
bób odcedzam na sitku, przelewam zimną
wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram.Resztę składników mieszam w większej misce (część
koperku pozostawiam do posypania potrawy). Do uzyskanego vinegrette
koperkowego wrzucam
bób. Dokładnie mieszam, posypuję resztą posiekanego
koperku i oprószam świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!