ßßß Cookit - przepis na Bób w vinegrette koperkowym

Bób w vinegrette koperkowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na proste danie z bobem w roli głównej. Trzeba się spieszyć, bo sezon na młody bób jest bardzo krótki, a to niezwykle smaczne warzywo. Po prostu musisz go spróbować! Ja proponuję proste połączenie bobu z koperkowym vinegrette.
wegańskie, bezglutenowe
(2 porcje)
- ok. 1 kg młodego bobu
- 1 pęczek posiekanego koperku
- 1 łyżka octu winnego
- 1-2 łyżki białego wina
- ok. 3 łyżki oliwy
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Bób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy pod przykryciem.
Ugotowany bób odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram.
Resztę składników mieszam w większej misce (część koperku pozostawiam do posypania potrawy). Do uzyskanego vinegrette koperkowego wrzucam bób. Dokładnie mieszam, posypuję resztą posiekanego koperku i oprószam świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/06/bob-w-vinegrette-koperkowym.html