Wykonanie
Kolejne wspólne gotowanie z Edytą i
Malwiną . Tym razem
sałatka z przepisu Nigelli z książki Kuchnia. Niezwykle prosta w wykonaniu a zarazem przepyszna i aromatyczna. Schrupałam zamiast zupy i to było to :) Do tego taka
sałatka to wspaniały pomysł na wykorzystanie
mięsa z rosołu.

Składniki:1 łyżeczka
oliwy czosnkowej4 plastry
boczku wędzonego1/2 główki
sałaty lodowej (u mnie mieszanka
sałat)225 g gotowanego
mięsa z kurczaka2 nieduże
awokado2 łyżeczki
musztardy diżońskiej1 łyżka
octu ryżowegopieprz do smakuodrobina
oliwy lub
oleju rzepakowegoWykonanie:
Boczek kroimy na paski i podsmażamy na
oliwie czosnkowej. Kiedy będzie chrupiący zdejmujemy go z patelni i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię z pozostałym tłuszczem (oczywiście zdejmujemy patelnię z ognia) dodajemy
musztardę i mieszamy, aż powstanie ładny dressing. W miarę potrzeby dodajemy
ocet ryżowy (dodałam odrobinę)Do miski przekładamy
sałatę, część chrupiącego
boczku, kawałki
kurczaka oraz kawałki
awokado. Polewamy dressingiem i posypujemy pozostałym
boczkiem.