Wykonanie
Na pewno większość z Was preferuje, jako dodatek do obiadu,
sałatkę lub surówkę :) Ja także jestem zwolenniczką wszelkich zielonych dodatków, ale czasem mamy ochotę na coś innego niż zwykle. Tak było w przypadku tej sałatki, którą wymyśliłam na poczekaniu :)
Sałata nie musi być podana tylko ze
śmietaną, ale z
sosem sałatkowym z
musztardy starofrancuskiej lub francuskiej, która jest łagodniejsza w smaku. ja użyłam tej
bardziej pikantnej i wyszła przepyszna
sałatka:)

Składniki:1 opakowanie
sałaty florenckiej2
owoce awokadoSos do sałatki:2-3 łyżki
oliwy z oliweksok wyciśnięty z połowy
limonkisólpieprz1 łyżeczka
brązowego cukru1- 2 łyżeczki
musztardy starofrancuskiej lub francuskiejWykonanie:Liście
sałaty myję pod bieżącą
wodą, osuszam na ręczniku papierowym lub odwirowuję z nadmiaru
wody. Dłońmi rozrywam liście na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki.
Awokado kroję na pół, za pomocą noża usuwam pestkę, wbijając nóż w pestkę i delikatnie przekręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara.Zdejmuję skórkę, miąższ kroję w kawałki i dokładam do
sałaty.
Oliwę,
sok z limonki i
cukier mieszam dokładnie, by
cukier się rozpuścił, doprawiam
solą i
pieprzem, a na końcu dodaję
musztardę. Wszystko mieszam ze sobą i sosem polewam
sałatkę.

SMACZNEGO!