ßßß


Składniki na 2 porcje:2 garście mieszanki ulubionych sałat2 jajka ugotowane na twardo1/2 awokado4-6 plastrów szynki parmeńskiej½ zielonego ogórkaSkładniki na sos:4 łyżki pikantnej oliwy1 łyżeczka ostrej musztardy (dałam rosyjskiej)sól, pieprz do smakuWykonanie:W małej miseczce mieszamy oliwę z musztardą, solą i pieprzem. Liście świeżych sałat myjemy i osuszamy, układamy na talerzu i skrapiamy połową przygotowanego sosu. Ogórek obieramy i kroimy w półksiężyce. Awokado rozkrawamy, usuwamy pestkę i kroimy w plastry. Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż na ćwiartki. Szynką podpiekamy na suchej patelni, do czasu aż będzie chrupiąca. Na talerz z sałatą układamy jajka, kawałki ogórka, awokado oraz chrupiące kawałki szynki parmeńskiej. Całość skrapiamy pozostałym sosem. Sałatkę podajemy samą lub z chrupiącymi grzankami razowego pieczywa.Smacznego!