ßßß
Świąteczna i nie tylko ,choć sałatkę tę przygotowałam właśnie na stół świąteczny.Bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. A potrzebujemy do niej tylko trzech składników podstawowych i sos sałatkowy.Do sałatki można użyć buraczków gotowanych lub pieczonych, ale dla zwolenników mocnego zdecydowanego smaku polecam buraczki marynowane.
Składniki:/dla 2 osób/3 jajka ugotowane na twardo2-3 buraczki konserwowe/ własne mile widziane/kilka liści świeżej sałatyszczypiorek do dekoracjisól i pieprz do smaku2 łyżki oliwy z oliwek/smak delikatny/1 łyżeczka musztardy miodowej/lub innej ulubionej/Wykonanie:Ugotować jajka na twardo. Przygotować sos, mieszając musztardę z oliwą./musztarda i oliwa powinny mieć temperaturę pokojową/ . Ponieważ musztarda jest wystarczająco słona, sosu już nie doprawiam. Przestudzone jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka.Białka pokroić , przełożyć do miseczki.Dodać buraczki pokrojone w paski , doprawić do smaku solą i pieprzem.Na półmisek lub talerzyki wyłożyć liście sałaty, a na niej buraczki z białkiem.Polać przygotowanym sosem musztardowym.Wierzch ozdobić ugotowanymi żółtkami ścierając je na tarce bezpośrednio nad sałatką.