Wykonanie

Świąteczna i nie tylko ,choć
sałatkę tę przygotowałam właśnie na stół świąteczny.Bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. A potrzebujemy do niej tylko
trzech składników podstawowych i
sos sałatkowy.Do sałatki można użyć
buraczków gotowanych lub pieczonych, ale dla zwolenników mocnego zdecydowanego smaku polecam
buraczki marynowane.

Składniki:/dla 2 osób/3
jajka ugotowane na twardo2-3
buraczki konserwowe/ własne mile widziane/kilka liści świeżej
sałatyszczypiorek do dekoracji
sól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwek/smak delikatny/1 łyżeczka
musztardy miodowej/lub innej ulubionej/Wykonanie:Ugotować
jajka na twardo. Przygotować sos, mieszając
musztardę z
oliwą./musztarda i
oliwa powinny
mieć temperaturę pokojową/ . Ponieważ
musztarda jest wystarczająco słona, sosu już nie doprawiam. Przestudzone
jajka przekroić na połówki, wyjąć
żółtka.
Białka pokroić , przełożyć do miseczki.Dodać
buraczki pokrojone w paski , doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Na półmisek lub talerzyki wyłożyć liście
sałaty, a na niej
buraczki z
białkiem.Polać przygotowanym
sosem musztardowym.Wierzch ozdobić ugotowanymi
żółtkami ścierając je na tarce bezpośrednio nad
sałatką.