ßßß

Potrzebne będą (na 4 porcje):- 400g wątróbek gęsich (5-6 sztuk)- 1 łyżka mieszanki ziołowej z czosnkiem, np. zioła prowansalskie, zioła do drobiu (lub czosnek w proszku i tymianek z majerankiem)- 1 łyżka oliwy- sól i pieprz- 3 jajka ugotowane na twardo- kilka łyżek posikanego szczypioru- 2-3 łyżki majonezu- 1 łyżka musztardySposób wykonania:1) Wątróbki płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odsączamy i wkładamy do miski.2) Dodajemy oliwę i zioła, mieszamy dokładnie i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30-40 minut. Przed samym smażeniem oprószamy solą i pieprzem.
3) Smażymy wątróbki po 5-7 minut z każdej strony, aż będą brązowe i nie będzie ze środka wypływać krwista ciecz.4) Studzimy wątróbki, a następnie ścieramy je dość grubo na tarce do warzyw, po czym to samo robimy z jajkami.5) W misce mieszamy wątróbki z jajkiem, szczypiorem oraz majonezem i musztardą. Ilość majonezu i musztardy regulujemy według własnych upodobań smakowych. W razie konieczności, po spróbowaniu na końcu, dodajemy sól i pieprz.6) Przed podaniem schładzamy w lodówce kilka godzin.
Smacznego dla wszystkich =)A dla listop a dowo-urodzinowego Maćka życzenia kolejnego udanego roku,pełnego sukcesów i wesołych przygód =)Agnieszka