ßßß
CIASTO NA BISZKOPT6 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 - 3 łyżki kakao (dałam 2,5 łyżki)Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 min. Ostudzić i podzielić na 2 części.MASA MLECZNA1/2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki i masa wyszła w sam raz)25 dag margaryny2 opakowania cukru waniliowego (16 g)2 szklanki mleka w proszkuMleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.Przełożyć biszkopt kremem.POLEWA10 dag czekolady mlecznej (można dać więcej)4 łyżki mlekaCzekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Od razu polać polewę na wierzch ciasta i wyrównać(polewa szybko zastyga, dlatego aby dokładnie wyrównać wierzch można nóż maczać w gorącej wodzie). Jeśli biszkopt pieczesz w większej formie (np. 25x36cm) - to polewy proponuję zrobić więcej: 15 dag czekolady mlecznej + 6 łyżek mleka.Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego dniaIDEALNA POLEWAPolewa jest błyszcząca, nie kruszy się podczas krojenia ciasta.Składniki:100 gram masła5 łyżek cukru pudru5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%3 łyżki kakao1 łyżka żelatyny+ 2 łyżki wrzącej wodyW rondelku umieścić masło, kakao, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli, mieszając doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, energicznie mieszając i dodać do polewy. Podgrzewając chwilę mieszamy dokładnie. Polewę wystudzić i polać nią ciasto. Jest to porcja do polania ciasta upieczonego w dużej blaszce.Smacznego!poniedziałek, 16 września 2013, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter