ßßß
Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne.1. Syrop:0,5 kostki margaryny,0,75 szklanki cukru,1 łyżka gęstej śmietany,3 łyżki miodu,1 cukier waniliowyWszystkie składniki wrzucamy do garnka (miód i śmietanę na końcu) i wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.2. Ciasto:3-4 szklanki mąki,0,5 paczki proszku do pieczenia (małego)10 żółtek i 1 jajko,1 łyżka cukru pudru,1 łyżka śmietany,1 łyżka masła,3 łyżki spirytusuWszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Długo wybijamy wałkiem.
Stół (stolnicę) smarujemy olejem. Małe kawałki ciasta, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy na niewielkie kawałki radełkiem (można jak faworki).
Smażymy w głębokim tłuszczu (nie oleju!)
3. Dodatki:mak,wiórki kokosowe,rodzynki (najlepiej wcześniej moczone w alkoholu)Usmażone ciasto układamy na talerzu do ostygnięcia.
Następnie układamy na talerzu warstwami usmażone platki i każdą warstwę polewamy syropem i posypujemy dodatkami.W ten sposób tworzymy kolejne warstwy, które dadzą nam mrowisko.Smacznegobenaczwartek, 05 sierpnia 2010, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter