Wykonanie


Surimi jest produktem popularnym szczególnie we wschodniej Azji.Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki
krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest
kraba).Paluszki jedzone "
solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z
sosem pomidorowym i
makaronem smakują doskonale tworząc proste, szybkie i smakowite danie.

300 g
makaronu
opakowanie paluszków
krabowych (ok. 300g)puszka krojonych
pomidorów3 ząbki
czosnku1/3
papryki czerwonejduża
cebulaok. 6 łyżek
oliwy (ewentualnie
oleju)
bazylia suszona
lubczyk suszony
chillisólpieprz(można także użyć gotowej
mieszanki przypraw: "
przyprawa 5 smaków")
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente.Odcedzamy i mieszamy z łyżką
oliwy.
Cebulę,
czosnek i
paprykę siekamy w drobna kosteczkę.

Na rozgrzaną patelnie wlewamy
olej i gdy się podgrzeje wsypujemy
cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, dodajemy
czosnek, chwilę smażymy, po czym dorzucamy
paprykę. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu.Do całości dodajemy
pomidory.Gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym dodajemy po szczypcie każdej z przypraw. Wszystko łączymy z pokrojonymi paluszkami krabowymi i chwilę jeszcze podgrzewamy.
Makaron przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.Całość możemy oprószyć tartym
parmezanem.








