Wykonanie
Zupełnie inna niż znana nam, klasyczna polska pomidorówka. Czysta, niczym nie zabielana i nie zagęszczana, za to z dużą ilością świeżych
ziół ,
czosnku i
papryki. Zupa bardzo aromatyczna i dosyć ostra. Bardzo smaczna - polecam!

składniki3 łyżki
oliwy z oliwek2 średnie
cebule, drobno pokrojone w kostkę4 ząbki
czosnku, obrane i pozostawione w całości1 łyżeczka
papryki w płatkach1 łyżka
soli1 kg
pomidorów obranych1 l
bulionu z kurczaka - gorący10 liście
bazylii (oraz więcej do dekoracji)gałązka
lubczykuświeżo starty
parmezanu do podaniaprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki połączyć w misie wolnowaruprzykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 5 - 7 godzin aż smaki się przegryzą a warzywa będą miękkie. Gotową zupę nieco przestudzić. Przetrzeć na gładko blederem. Podawać posypaną
parmezanem i
ziołami. Można dodać grzanki. Smacznego!




