Wykonanie


Szaszłyki to jedne z ulubionych, okazale prezentujących się, a przy tym najprostszych potraw na grilla. W szaszłykach może znaleźć się praktycznie wszystko, począwszy od wszelakich
mięs,
wędlin, a skończywszy na warzywach, grzybach itd. Wszystko zależy od fantazji pani (lub pana) domu oraz inwencji twórczej. ;) Poniżej przedstawiam moją wersje szaszłyków z ulubionymi dodatkami.

Szaszłyki - Składniki :2
piersi z kurczakaprzyprawy:
papryka słodka,
kolendra,
majeranek,
rozmaryn,
chili,
czosnek w proszku (lub
czosnek świeży - drobno pokrojony),
pieprz,
sól (można również użyć gotowej
przyprawy do grilla)
olej (ok. 2 łyżki)
papryki: czerwona, żółta, zielonaok. 250 g małych
pieczarekpomidorki koktajlowe2 laski
kiełbasy lub ok. 150 g
boczkuok. 3
cebule (u mnie czerwone)patyczki do szaszłyków

Szaszłyki - Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy po szczypcie przypraw, pokrojony
czosnek, ok. 2 łyżki
oleju i dokładnie mieszamy starając się pokryć marynatą całe
mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Paprykę kroimy w grubą kostkę,
kiełbasę (lub
boczek) na nieduże kawałki.
Pieczarką odkrawamy nóżki.
Cebulę przekrawamy na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli nie lubimy zbyt
surowych warzyw możemy wcześniej
paprykę oraz
cebulę obgotować we wrzątku - dzięki temu warzywa szybciej obsmażą się na grillu i będą smaczniejsze.Na patyczki nabijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki (proponuje nabijać warzywa na przemian z
mięsem). Szaszłyki grillujemy z obu stron do zrumienienia
mięsa lub według upodobań.








